‘Tijd heelt alle wonden’, maar een nieuw ontwikkeld goedje moet het genezen van deze huidbeschadigingen nog wat sneller laten gaan.
Schaafwonden, sneeën, brandwonden – onze huid kan op veel verschillende manieren schade oplopen zoals we allemaal weten. Meestal worden deze beschadigingen simpelweg behandeld door er een barrière overheen te plaatsen, zoals een pleister. Deze behandeling moet de wond vochtig houden, de pijn beperken en infecties helpen voorkomen.
Onderzoekers van meerdere universiteiten, waaronder Harvard, kiezen nu echter voor een andere aanpak. Ze hebben een soort lijm ontwikkeld dat wonder sneller laat helen dan een pleister. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Science Advances.
Lees ook:
- Hond met brandwonden krijgt vissenhuid
- 4 bizarre vuurwerkverwondingen
- ‘Injecteerbaar verband dicht snel diepe wonden’
Hydrogels
Bij het maken van het goedje haalden de wetenschappers inspiratie uit de ontwikkeling van embryo’s. De huid van dit jonge leven is in staat zichzelf te helen zonder de vorming van littekenweefsel. Om dit voor elkaar te krijgen, produceren de huidcellen rondom een wond draden van het eiwit actine die de randen van de wond naar elkaar toe trekken.
Om dit proces na te bootsen, maakten de onderzoekers gebruik van hydrogels – flexibele en superabsorberende materialen die voor 80 procent bestaan uit water. Hydrogels zitten bijvoorbeeld ook in haargel; ze doen het water verdampen en de moleculen die achterblijven zorgen voor de stevigheid. “Omdat hydrogels zo veel water bevatten, kun je ze goed in het menselijk lichaam gebruiken”, vertelde Tina Vermonden, universitair hoofddocent farmaceutische wetenschappen (Universiteit Utrecht) al in KIJK 9/2017.
Infectie voorkomen
Aan de hydrogel voegden de wetenschappers het polymeer PNIPAm toe, dat krimpt bij een temperatuur vanaf 33 graden Celsius. Als resultaat begint de lijm van de onderzoekers samen te trekken wanneer het in contact komt met lichaamstemperatuur. Het omliggende weefsel komt vervolgens dicht tegen elkaar te liggen en heelt sneller. Uit onderzoeken bij muizen blijkt dat het wondje meer dan 10 keer zo snel geneest als wanneer een pleister (Band-aid®) wordt aangebracht.
Verder voegden de onderzoekers zilveren nanodeeltjes toe aan de lijm die voorkomen dat bacteriën de wond binnendringen. Een snee of schaafwond is immers al vervelend genoeg zonder infectie.
Bronnen: Science Advances, Wyss Institute for Biologically inspired engineering at Harvard via EurekAlert!
Foto: Xin You, Jianyu Li
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!