Met internet kun je een baan vinden, vrienden maken of kennis vergaren. Maar veel mensen missen de mogelijkheden én de vaardigheden om dit computernetwerk optimaal te gebruiken. Daardoor moeten ze steeds vaker afhaken, ook in ons land.
Zo’n twintig jaar geleden werd het internet vaak The Great Equalizer genoemd, oftewel ‘de grote gelijkmaker’. In die beginjaren dachten veel mensen dat internet de wereld eerlijker en gelijkwaardiger zou maken. Nu iedereen met een pc toegang kreeg tot de dagelijks groeiende berg kennis en informatie op het wereldwijde web, zou de ongelijkheid tussen de verschillende sociale en economische klassen snel worden overbrugd.
Gapend gat
Zoals wel vaker met idealistische dromen liep het in de praktijk net even anders. Zo’n twintig jaar later hebben internet en sociale media de maatschappelijke en economische ongelijkheid eigenlijk alleen maar groter gemaakt. Dat is de conclusie van wetenschappers die onderzoek doen naar de zogeheten digitale kloof: het gapende gat tussen succesvolle gebruikers van digitale technologie en de achterblijvers.
Grofweg bestaan er twee digitale kloven. De eerste gaat over bezit en toegang: wie heeft er wel een computer met internettoegang en wie niet? In de geïndustrialiseerde landen bestaat deze kloof nauwelijks meer, want bijna iedereen heeft er een pc met een internetaansluiting. Maar in ontwikkelingslanden is de bezits- en toegangskloof nog steeds aanwezig. De tweede digitale kloof gaat over vaardigheden en gebruik van het internet; dat wil zeggen het verschil tussen mensen die online goed de weg weten en zij die belangrijke digitale vaardigheden missen. Deze tweedegraads digitale kloof zorgt in veel westerse landen, waaronder Nederland en België, voor groeiende ongelijkheid.
Dit is het begin van het artikel ‘De digitale kloof’ te vinden in KIJK 2/2019. Deze editie ligt vanaf 24 januari in de winkel tot en met 20 februari.
Meer informatie:
- TED Talk: Bridging the Digital Divide | Jim Sevier | TEDxGreenville
- Kennisnet: ‘Dicht de digitale kloof voor meer gelijkheid in het onderwijs’
- Business Insider: Digitale kloof? Deeleconomie blijkt vooral iets voor hogeropgeleide Nederlanders
Tekst: Hidde Tangerman
Beeld: iStock/Getty Images
Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.