‘Dit hormoon houdt snoepgedrag in gareel’

Naomi Vreeburg

28 december 2015 12:45

Er is voor het eerst een hormoon in de lever ontdekt dat onze drang naar suiker en alcohol binnen de perken houdt.

Eerlijk zeggen: wie heeft er te veel zoetigheid gegeten tijdens de kerstdagen? Aan je lever zal dit niet hebben gelegen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat een hormoon in dit orgaan moet voorkomen dat je te veel suiker naar binnen gooit. En dit zou weleens goed nieuws kunnen zijn voor mensen die lijden aan obesitas.

Suikerdrankje

Twee afzonderlijke studies lieten het effect van het hormoon FGF21 zien. Muizen met een abnormaal laag gehalte van de stof dronken veel meer van een suikerdrankje dat voor hun snuit stond dan ‘normale’ muizen. Dit terwijl de knagers die een extra dosis FGF21 kregen toegediend, aanzienlijk minder trek hadden in het zoete drinken.

Het andere experiment werd gedaan bij apen. De onderzoekers dienden de dieren een synthetische versie van FGF21 toe en testten vervolgens hoe veel trek ze hadden in suiker. Het hormoon bleek hetzelfde effect te hebben bij apen als bij de muizen. Ook hadden de dieren minder trek in alcohol wanneer ze meer FGF21 in hun lijf hadden.

Maar hoe gaat FGF21 precies te werk in het lichaam? In de muizen is aangetoond dat de lever reageert op suikerinname door het hormoon te produceren. Dit komt vervolgens in de bloedbaan terecht en werkt op de hypothalamus, het deel van het brein dat onder meer voedselinname regelt. Zo zorgt het ervoor dat je minder trek krijgt in suiker.

Afslankpil?

Dus kunnen we binnenkort een afslankpilletje genaamd FGF21 verwachten? Volgens de onderzoekers moeten we daar nog even op wachten. Hormonen zoals FGF21 kunnen namelijk ook invloed hebben op ons humeur; het stimuleren ervan zou depressies kunnen veroorzaken. Eerst zal het verdere effect van FGF21 dus moeten worden onderzocht. Want (nog) minder vrolijk worden van afvallen, is natuurlijk niet de bedoeling.

Bronnen: Cell Metabolism (I), Cell Metabolism (II), New Scientist


Meer Mens