In 1939 ontsnapte Hitler aan een tijdbom. Dit was echter niet de eerste of laatste keer dat hij een aanslag overleefde.
Adolf Hitler is een van de meest gehate mensen uit de geschiedenis, maar toen hij nog leefde werd hij ook niet door iedereen bemind. Er werd dan ook door verschillende personen geprobeerd om de Führer van het leven te beroven. De vijf meest noemenswaardige pogingen om dat voor elkaar te krijgen vind je hieronder:
- De Ostersamenzwering (1938) was een plan om in Berlijn een staatsgreep te plegen. Hitler zou daarbij ‘per ongeluk’ worden doodgeschoten, maar op het allerlaatste moment besloten de samenzweerders het er niet op te wagen.
- Het Zwarte Orkest (1943) was de naam die de Gestapo aan een groep Duitse anti-nazi-officieren en -politici gaf. Die slaagden erin een tijdbom aan boord van Hitlers vliegtuig te krijgen. Alles verliep volgens plan – alleen explodeerde de bom niet.
- George Elser (1939) verstopte een tijdbom in een pilaar van een bierhal in München waar de Führer een toesprak gaf. De bom ging af, maar Hitler was een kwartier daarvoor al vertrokken omdat hij te vroeg met zijn speech was begonnen.
- Operation Foxley (1944) was een Brits plan waarbij een scherpschutter de Führer tijdens een bergwandeling zou uitschakelen. De Britten zagen ervan af omdat het strategisch gezien niet zo erg was dat de labiele Hitler de leiding had over Duitsland.
- Unternehmen Walküre (1944) is de bekendste aanslag op Hitler. De bom die zijn hoofdkwartier in Oost-Pruisen werd binnengesmokkeld, deed het. Hitler overleefde dat echter doordat de zware tafel waar de bom onder lag de klap voor een groot deel opving.
Deze tekst maakt deel uit van het artikel ‘Wat als… Duitsland de oorlog had gewonnen?’, te vinden in KIJK 11/2015. Deze editie verschijnt op 22 oktober.
Tekst: Tim van Ham
Beeld: Bundesarchiv, Bild 102-12922/CC-BY-SA 3.0