Een leugentje om bestwil vertellen we allemaal weleens. Maar welke bevolking spant de kroon?
Of het nu is om iemand een hand boven het hoofd te houden of om je eigen hachje te redden: liegen doen we allemaal weleens. Een Engelse wetenschapper heeft wereldwijd de eerlijkheid van mensen onderzocht en kwam erachter dat het ene volk het andere niet is als het op liegen aankomt.
David Hugh-Jones van de University of East Anglia vroeg zo’n 1500 mensen uit vijftien verschillende landen mee te doen aan een online test. In het eerste deel van de test speelde iedere deelnemer kop-of-munt. Alleen als hij of zij de computer vertelde ‘kop’ te hebben gegooid, werd er een klein geldbedrag uitgekeerd. Bij het nakijken van de antwoorden bestempelde de Engelsman de deelnemers als volledig eerlijk als deze na een aantal worpen het gemiddelde fifty-fifty had ingevuld.
Verleidelijk
Tijdens een tweede test moesten de deelnemers vragen over muziek beantwoorden, opnieuw online. Als ze alle antwoorden goed hadden, werden ze beloond. Maar er werd vriendelijk verzocht tussendoor geen antwoorden op te zoeken. Bovendien moesten de deelnemers na afloop een vakje aanvinken waarmee ze verklaarden zonder hulp te hebben geantwoord. Wat ze niet wisten was dat Hugh-Jones enkele vragen zo moeilijk had gemaakt dat deze vrijwel niet zonder extra hulp konden worden beantwoord. Het is waarschijnlijk dat mensen vals hebben gespeeld als ze alle vragen goed hadden.
De deelnemers kwamen uit Brazilië, China, Griekenland, Japan, Rusland, Zwitserland, Turkije, de Verenigde Staten, Argentinië, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, India, Portugal, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Bij het kop-of-munt-spel bleken de deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk het eerlijkst; zij weken nauwelijks van 50 procent af. De Chinezen logen er met ruim 80 procent ‘kop’ behoorlijk op los. Bij de muziekquiz liet het Japanse volk zich het minst tot liegen verleiden, op de voet gevolgd door opnieuw de eerlijke Britten. De Turken moesten het onderspit delven; zij zouden het vaakst spieken.
Bronnen: University of East Anglia (pdf), Phys.org
Beeld: Nicu Buculei / CC BY-SA 2.0