Je interpreteert sommige emoji’s heel anders dan je vrienden, broer, zus, moeder, vader.
We hoeven elkaar niet meer te bellen om op grote afstand met elkaar te communiceren. Je kunt nu simpelweg een Whatsappje of sms’je sturen om te laten weten hoe het met je gaat. Maar emoties overbrengen, is dan weer lastiger via een tekstberichtje. Ook daarvoor werd een oplossing bedacht: emoji’s. Maar deze virtuele gezichtjes doen soms meer kwaad dan goed.
Hannah Miller en haar collega’s vroegen aan mensen verschillende, populaire emoji’s te interpreteren. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers het in 25 procent van de gevallen met elkaar oneens waren. Zo kwam een bepaalde emoji bij de een negatief over, terwijl de ander er juist een positieve interpretatie aan gaf.
Een voorbeeld wordt hierboven gegeven. Je kunt zien dat er verschillende scores worden toegekend aan de emoji met ontblote tanden en samengeknepen ogen. Sommige deelnemers vonden de emoji ‘enorm blij’ (score 5), terwijl anderen hem interpreteerden als ‘klaar om te vechten’ (score -5).
En het gebruik van emoji’s wordt nog verwarrender wanneer de persoon met wie je whatsappt of sms’t een ander type smartphone gebruikt. Emoji’s zien er bijvoorbeeld op een mobiel van Apple anders uit dan op een toestel van Samsung. De verschillen checken? Dat kan hier.
Bronnen: Grouplens (PDF), Science Alert
Beeld: The Verge