Eten we echt spinnen in onze slaap?

KIJK-redactie

15 september 2016 16:00

spinnen in onze slaap

We hebben hem allemaal weleens gehoord of gelezen: de bewering dat we per jaar acht spinnen in onze slaap verorberen. Niet zo’n fijn idee – tenminste, als het verhaal echt klopt.

Eerst even wat typische eigenschappen op een rij. Een spin verschuilt zich regelmatig in hoekjes en gaatjes. Dat doet hij meestal voor zijn eigen veiligheid of om vanuit een hinderlaag een prooi aan te vallen. Jouw mond zal hij niet snel als veilige plek beschouwen. Je ademhaling en hartslag veroorzaken namelijk trillingen die voor een spin als een aardbeving voelen. Het is ook niet te verwachten dat er zich prooidieren rondom je mond bevinden. Vanuit het perspectief van een spin is je mond dus niet erg uitnodigend.

Bovendien: voordat het harige beestje in je mond belandt, moet het op z’n minst over je lippen kruipen, maar waarschijnlijk over een nog groter deel van je gezicht. Tenzij je na een avondje stevig drinken in een heel diepe slaap bent geraakt, is het een automatische reactie om alles wat op je gezicht kriebelt eraf te vegen. Test dit maar eens bij een slapende huisgenoot.

Broodje aap

Mocht een onverlaat het toch voor elkaar krijgen om in je mond te belanden, tja, dan is het best mogelijk dat je hem opeet. Als je niet te veel kwijlt, slik je ’s nachts namelijk ongeveer één keer per minuut je speeksel door, dan glijdt een spinnetje zo mee je slokdarm in.

Ondanks dat het theoretisch waar is dat je een spin kunt opeten tijdens je slaap, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je dit met regelmaat doet. Als we het gedrag van de achtpotige en jouw automatische reflexen in ogenschouw nemen, kunnen we toch wel stellen dat we hier te maken hebben met een broodjeaapverhaal.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Getty Images