Een geperforeerd orgaan is straks mogelijk binnen no time gerepareerd met wat lijm en ballonnen.
Hoewel het vaak maar om een minuscuul gaatje gaat, kan een geperforeerd orgaan levensbedreigend zijn. Een stel vindingrijke wetenschappers boog zich over de afdichting van zo’n gaatje en kwam met een modern hulpmiddel gemaakt van een dun slangetje, twee ballonnen, een UV-lichtje, wat lijm en een biologisch afbreekbaar inzetstukje.
Een gaatje in het hart, de maag of andere ingewanden wordt tegenwoordig vaak dichtgemaakt met behulp van een metalen plugje. Maar deze blijft voor altijd zitten en kan op den duur schade in het lichaam veroorzaken. De oplossing die de wetenschappers van de Harvard University hebben bedacht is een stuk zachtaardiger en neemt bovendien maar een paar minuten tijd in beslag.
Ballonnetjes
Aan het uiteinde van het slangetje zitten twee nog lege ballonnetjes met ertussen het inzetstukje gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Wanneer het uiterste ballonnetje door het te dichten gaatje in het orgaan wordt gestoken, blazen beide ballonnetjes op. Het tussengelegen inzetstukje wordt hierdoor van beide kanten in het gaatje geduwd.
Daarna springt een UV-lampje in het slangetje aan waardoor de bijgeleverde lijm rondom het inzetstukje hard wordt. Men trekt de boel vervolgens voorzichtig terug terwijl het inzetstukje op zijn plaats blijft. Zodra er nieuw weefsel omheen is gegroeid, verteert het inzetstukje en is het gat gedicht.
Elastisch
Het werken met oplosbare inzetstukjes waar weefsel overheen kan groeien, heeft veel voordelen. “Zo’n stukje kan op maat worden geknipt, is elastisch en beweegt mee met het omliggende weefsel. Hierdoor is de kans op beschadiging van het orgaan klein”, aldus Ellen Roche. Samen met haar collega’s publiceerde zij het onderzoek deze week in het Science Translation Magazine.
De veelbelovende nieuwe methode werd tot nu toe alleen bij dierlijke organen toegepast. Voordat het bij mensen kan worden getest, moeten er nog een paar technische dingen worden aangepast, zoals de flexibiliteit van het slangetje. Het team is ook nog bezig om uit te zoeken hoe lang het inzetstukje er precies over moet doen om te verteren.
Bronnen: Science Translation Magazine, New Scientist, Popular Science
Beeld: E. Roche/Harvard University