Opnieuw zou onderzoek hebben aangetoond dat de BMR-vaccinatie geen autisme veroorzaakt. En we spreken hier niet van een kleinschalige studie…
Inmiddels 21 jaar geleden publiceerden de Britse internist Andrew Wakefield en twaalf collega’s een onderzoek in The Lancet waarin ze stelden dat er een mogelijke relatie tussen autisme en de BMR-vaccinatie bestond. Zes jaar later trok het tijdschrift de studie alsnog in; tien auteurs zouden niet meer achter de studie staan en de onderzoeksgroep – twaalf kinderen – was te klein om conclusies te trekken. Bovendien had Wakefield verstrengelde belangen.
Toch wordt dit onderzoek nog altijd aangehaald door ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren. Onderzoekers besloten hierom een studie uit te voeren onder meer dan een half miljoen Deense kinderen. En ze vonden geen aanwijzingen voor een link tussen autisme en de gecombineerde vaccinatie voor bof, mazelen en rodehond (BMR).
Lees ook:
- ‘Kinderen met autisme worden vaak niet volledig gevaccineerd’
- ‘Ouders die twijfelen, luisteren vaak wel naar argumenten’
657.461 kinderen
De epidemiologen en statistici bestudeerden de gegevens van 657.461 Deense kinderen die zijn geboren tussen 1999 en 2011. Met behulp van het ‘Danish National Health Service Register’ stelden ze vast of deze koters de BMR-vaccinatie en andere inentingen hadden gekregen, of er autisme bij ze was vastgesteld, of ze samenleefden met autistische broers of zussen en of er factoren aanwezig waren die het risico op autisme bij hen verhoogde.
En de hoofdconclusie van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine, luidt: de BMR-vaccinatie verhoogt het risico op autisme niet en triggert geen autisme bij kinderen die er een verhoogd risico op hebben.
Puntjes op de i
Een gedegen studie? Absoluut, vindt kinderarts-infectioloog Ronald de Groot (Radboud UMC). “De studie, die is gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift met een zeer hoge impact en een enorm aantal kinderen betreft, laat nogmaals overtuigend zien dat er geen relatie is tussen autisme en vaccinaties. De gebruikte methodologie is bovendien state of the art.”
Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar ‘Vaccins en vaccinatie’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum, noemt de studie een afsluitend onderzoek naar het verband tussen vaccinatie en autisme. “Deze laatste studie zet de puntjes op de i en laat zien dat ook als je heel precies kijkt naar kinderen met een verhoogd risico op autisme er geen effect van de BMR-vaccinatie is”, mailt hij. “Daarnaast blijkt een claim dat de BMR-vaccinatie een speciale vorm van autisme, gekoppeld aan een vertraagde lichamelijke ontwikkeling, zou veroorzaken niet gegrond.”
De Groot gelooft overigens niet dat dit anti-vaxxers aanzet om hun kinderen wél in te laten enten. “Over de laatste jaren zijn er meerdere uitstekende wetenschappelijke artikelen verschenen waarin is aangetoond dat er geen enkele relatie is tussen vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond en het optreden of luxeren van autisme”, mailt de kinderarts. “Dit alles heeft de anti-vaxxers nooit kunnen overtuigen en ik betwijfel of dat na dit artikel wel het geval zal zijn.” Helaas…
Novo Nordisk Foundation?
Overigens is het wel opvallend dat het onderzoek voor een deel is gefinancierd door de Novo Nordisk Foundation. Bij veel mensen doet de naam Novo Nordisk (een Deens farmaceutisch bedrijf) alarmbellen afgaan, maar volgens Patricia Bruijning-Verhagen, kinderarts-epidemioloog aan het UMC Utrecht, is dit onterecht. “Het was misschien aantrekkelijker geweest als de naam van de farmaceut niet in de stichting had gezeten, maar een subsidie van een dergelijke stichting diskwalificeert de studie absoluut niet.”
“Let op,” vervolgt Bruijning-Verhagen, “het is een op zichzelf staande stichting die door Novo Nordisk is opgericht. Bij een dergelijke subsidie heeft de subsidiegever geen enkele betrokkenheid bij de uitvoer, analyse en publicatie van de onderzoeksgegevens. Dat doen de wetenschappers zelf volkomen onafhankelijk. Er moet enkel financiële verantwoording worden gegeven dat met de subsidie het beoogde onderzoek ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Er is wat mij betreft geen twijfel dat de onderzoekers volkomen onafhankelijk deze studie hebben kunnen uitvoeren.”
Bronnen: Annals of Internal Medicine, Washington Post
Beeld: Jonnie Miles/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!