Waarom kleurenblind beleid gevaarlijk is

KIJK-redactie

28 augustus 2010 13:00

Barack Obama wil postraciale politiek. Huidskleur is niet meer belangrijk, dus krijgen zwarte Amerikanen géén voorkeursbehandeling. Die kleurenblindheid is gevaarlijk, zegt racismedeskundige Tim Wise.

Zwarte Amerikanen zijn niet gelijkwaardig aan blanken, dus doe niet net alsof. Huidskleur telt namelijk wél. Ruim honderd pagina’s lang somt Wise in zijn boek Colorblind onderzoeken op die aantonen hoe zwarte Amerikanen nog steeds zijn achtergesteld qua gezondheidszorg, arbeidsmarkt en educatie.

Dat komt door jarenlange discriminatie, zegt Wise, en dat is alleen op te lossen met ‘kleurbewuste’ maatregelen. Want als iedereen evenveel beleidsprofijt heeft, dan blijft de ongelijkheid. Als ik honderd euro heb en jij vijftig, en we krijgen allebei vijftig euro extra, dan heb ik nog steeds meer geld dan jij.

Gelijkwaardige behandeling houdt ongelijkheid dus in stand. En er is nog een groter gevaar. Als ongelijkheid blijft ondanks kleurenblindheid, kan dit een rationalisatie van racisme opleveren: ‘Wij krijgen toch allemaal hetzelfde? Als die negers tóch arm blijven, dan moet dat aan henzelf liggen.’

Racisme kan zo gerechtvaardigd lijken. Wise: “Een vergroting van racistisch denken als resultaat van kleurenblindheid: de ultieme ironie.”

Dit is een fragment van de rubriek ‘Een andere KIJK op… gelijkwaardigheid’ uit KIJK 10/2010, in de winkel van 27 augustus tot en met 23 september. De tekst werd geschreven door Rik Peters.

Meer informatie:

Beeld: NASA