De media staan vol berichten over genderneutraliteit. Medische wetenschappers pleiten juist voor het tegenovergestelde: meer onderscheid tussen mannen en vrouwen. Want dat is voor beide geslachten beter.
“Wil je me laten zien hoe een hartaanval eruitziet?”, vraagt een man in het spotje van de Hartstichting aan drie actrices. Wat volgt zijn ‘klassieke’ symptomen als pijn op de borst, kortademigheid, in elkaar zakken. De boodschap van het spotje is: deze symptomen komen inderdaad vaak voor – bij mannen. Vrouwen vertonen meestal heel andere verschijnselen als ze een hartaanval hebben. Ook sommige andere ziektes herkennen we vooral aan de symptomen die bij mannen optreden.
Foute diagnose
Tot de jaren negentig werden medische onderzoeken meestal uitgevoerd op mannen. Mannen zijn nu eenmaal hormonaal stabieler dan vrouwen, met hun menstruatiecycli en zwangerschappen. Ook speelden incidenten met onderzoeksmedicijnen die bij nader inzien schadelijk bleken voor het nageslacht van vrouwelijke proefpersonen (zie ‘3 x geen roze wolk’ op pagina 51) een rol bij de keuze voor de man als standaardonderzoekspersoon.
Gevolg van al die herenstudies is dat in medische studieboeken nog steeds omschrijvingen van ziektes en behandelingen staan die veelal zijn gebaseerd op mannen. Dat kan leiden tot een verkeerde of verlate diagnose of behandeling bij de dames.
Dit is het begin van het artikel ‘Meer ongelijkheid!’ te vinden in KIJK 5/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 april tot en met 16 mei.
Tekst: Tamarah de Jong
Beeld: iStock
Meer informatie:
- TED-talk Paula Johnson: His and hers… healthcare
- Yale: Do Gender Differences Matter in Health Outcomes?
- VUmc: Meer aandacht voor man/vrouw verschillen in de zorg
- Boek: Ook getest op vrouwen
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!