Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De coronapandemie gaat gepaard met een ‘infodemie’. Gelukkig worden we behoed voor een hoop onzinberichten.
Het is jammer dat zoveel mensen tijdens deze pandemie hun kans schoon zien om eraan te verdienen. Zo sturen criminelen phishingmails rond waarin ze namens een Nederlandse bank een antibacteriële bankpas aanbieden. Klinkklare onzin natuurlijk, toch trappen sommigen er wel in. En dit is slechts één voorbeeld. De algoritmes van onder andere Gmail beschermen ons gelukkig voor een groot deel tegen dergelijke mails.
Lees ook:
Corona-spam
In een blogpost van Google is namelijk te lezen dat Gmail afgelopen week 18 miljoen phishingberichten per dag heeft tegengehouden. Deze berichten waren allen gerelateerd aan het coronavirus. Daar bovenop komen nog andere covid-19 gerelateerde spammails die Gmail heeft geblokkeerd, en dat waren er vorige week maar liefst 240 miljoen per dag.
Enkele voorbeelden van spammails waarin criminelen een oproep doen geld te doneren om covid-19 te kunnen bestrijden, zijn:
Dat filteren doen de mensen van Gmail natuurlijk niet zelf, maar fiksen machine learning-modellen. Deze algoritmes zouden in staat zijn om meer dan 99,9 procent van alle spam, phishing en malware te blokkeren, zo schrijft Tweakers.
Infodemie
De WHO waarschuwde al voor de infodemie die gepaard gaat met de coronacrisis. “De strijd tegen nepnieuws duurt waarschijnlijk net zo lang als het virus”, schrijft de organisatie zelfs op zijn website. De WHO werkt daarom nauw samen met onder andere Facebook, Twitter en Pinterest om het verspreiden van nepnieuws tegen te gaan.
Een populair bericht dat bijvoorbeeld de ronde doet op Facebook en Twitter is dat je heel eenvoudig zelf kunt checken of je het coronavirus hebt door simpelweg je adem een tijdje in te houden. Een ander, minder onschuldig, vals bericht dat zich als een lopend vuurtje verspreidde, was dat mensen zichzelf moesten ontsmetten met chloordioxide (een bleekmiddel) of alcohol om het virus tegen te gaan.
Wees dus heel kritisch als je een mail krijgt over covid-19 en klik nooit zomaar op een link. En heb je vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.
Bronnen: Google, Tweakers, WHO
Beeld: 123RF