Hij zal in de huidige tijd misschien moeite hebben met het vinden van een vriendinnetje, maar Graham is wel bestand tegen auto-ongelukken.
In 2015 overleden er ruim 200 autobestuurders in Nederland aan de gevolgen van een crash. We hebben nu eenmaal onze bouw niet mee om gemakkelijk auto-ongelukken te overleven. Hoe zouden we er uitzien als dit wel het geval was geweest? Een traumachirurg, crash-expert en een kunstenaar sloegen de handen ineen om ons daar een beeld van te geven.
Graham
En dit resulteerde uiteindelijk in Graham, een sculptuur gemaakt van siliconen, GVK, hars en mensenhaar. Hij moet ons er volgens de Australische Transport Accident Commission’s aan herinneren hoe kwetsbaar ons eigen lichaam is. Want in tegenstelling tot dat van ons zou het merkwaardige lichaam van Graham wel crash-proof zijn.
Allereerst heeft Graham vrijwel geen nek. De kans wordt dan ook kleiner dat hij hem breekt tijdens een crash. Verder valt zijn… ehm… vadsige hoofd nogal op, waarmee de hersenen beter zouden zijn beschermd. Grahams gezicht is dan weer behoorlijk plat, zodat het risico op gebroken oogkassen, neus en jukbeenderen afneemt.
Kleinere tietjes?
Ook de romp van de sculptuur is nogal opvallend. Het lijkt of er onder zijn manboobs nog een paar kleinere tietjes zitten, maar nee. Het zijn mini airbags die hem volgens de makers extra bescherming moeten geven aan zijn hart en andere vitale organen. Als we nog verder naar beneden gaan, komen we bij zijn benen. Deze hebben extra gewrichten gekregen, zodat de enkels en knieën lekker flexibel zijn.
Traumachirurg Kees Bartlema aan het LUMC vindt het een grappig ontwerp, maar het is niet helemaal volledig, zo benadrukt hij over de mail. De buikorganen worden met dit ontwerp bijvoorbeeld niet beschermd en ook is het aangezicht juist de kreukelzone die de klap voor het brein opvangt. “Maar het is leuk bedacht om zichtbaar te maken waar ons menselijk ontwerp tekort schiet bij een auto-ongeval”, vervolgt hij.
Niet genoeg van Graham gezien? Hier vind je de sculptuur in 360 graden met extra info.
Bronnen: ScienceAlert, The Guardian