Helpt de achtbaan je van nierstenen af?

Naomi Vreeburg

27 september 2016 16:00

Last van nierstenen en niet bang aangelegd? Neem dan een ritje in de achtbaan, zo adviseren twee urologen.

Jammer dat de winnaars van de Ig Nobelprijzen onlangs al bekend zijn gemaakt, want dit onderzoek werkt ook wel op de lachspieren. Oncoloog en uroloog David Wartinger en zijn collega Marc Mitchell claimen namelijk dat een ritje in de achtbaan bij sommige gevallen helpt om nierstenen uit de urinewegen te lozen.

Walt Disney World

Nierstenen – kristallen of steentjes die ontstaan als afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine – kun je uitplassen, maar soms blijven ze steken in de urinewegen. En dat is absoluut geen pretje: pijnaanvallen zijn geen uitzondering. Het kan in sommige gevallen een paar dagen duren voordat je het steentje alsnog loost.

Maar bij een aantal patiënten van Wartinger ging dit sneller wanneer ze in een achtbaan hadden gezeten, zo gaven ze aan tijdens het spreekuur. De uroloog besloot het fenomeen daarop samen met Mitchell te testen. Maar niet door mensen met pijnaanvallen in een achtbaan te zetten.

De wetenschappers bedachten een andere manier. Met de 3D-printer maakten ze een siliconen model van een nier en vulden dit model met echte urine en nierstenen. Vervolgens namen de urologen plaats in een achtbaan van Walt Disney World, vergezeld door hun nepnier. Twintig ritjes moesten Wartinger en Mitchell uitzitten.

Kleinschalig

Uit dit experiment zou blijken dat nierstenen in bijna 64 procent van de gevallen door het 3D-model werden geloosd wanneer de onderzoekers achterin de attractie zaten en slechts in 17 procent van de gevallen wanneer ze voorin hadden plaatsgenomen. Waarom het stoeltje waar je zit van invloed is, wordt door de onderzoekers niet verklaard.

Moeten mensen die vaak last hebben van nierstenen nu met zijn allen naar Disney World? Daar zouden we nog maar even mee wachten. Er zitten wat haken en ogen aan de studie. Zo is het een kleinschalig onderzoek en moeten er eerst klinische tests worden gedaan voordat we grote conclusies aan het experiment kunnen verbinden.

Touwtjespringen

Ook twijfelt de Nederlandse uroloog Rob Pelger (LUMC), die niet meewerkte aan de studie, aan het gebruikte 3D-model. “Dit model is van siliconen en dus een soort passief buisstelsel. Het lozen van een steen is echter een actief proces door middel van peristaltiek (samentrekkingen – red.).”

Wel kan het lozen van nierstenen worden versneld door het “opwervelen van steentjes”, vervolgt Pelger. “Vroeger werd bijvoorbeeld vaak het advies gegeven trap te lopen of touwtje te springen. De achtbaan is dan wel heftiger!” Iets te veel van het goede dus? “Ik denk het wel,” zegt de uroloog, “en niet iedereen is fan van de achtbaan!” Goed punt.

Bronnen: JAOA, The Atlantic, ScienceAlert


Meer Mens