‘Hersenactiviteit is groter in de zomer’

KIJK-redactie

11 februari 2016 09:00

In de zomer is het menselijk brein actiever dan in de winter.

Staat je hoofd alweer naar slippers en zonnebrillen? Niet alleen je kleding is in de zomer anders dan in de winter, ook je hersenenactiviteit. Het menselijk brein blijkt een interne klok te hebben die ervoor zorgt dat het brein in de zomer actiever is dan in de winter.  Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Luik.

Seizoenswisseling

De 28 proefpersonen die meededen aan deze studie, verbleven vier keer per jaar 4,5 dag in een ruimte met gedempt licht. Dit zorgt er volgens de onderzoekers voor dat het brein niet kan afleiden uit de intensiteit en de hoeveelheid licht welke tijd van het jaar het is.

De testjes die de proefpersonen hier kregen voorgeschoteld gingen over hun aandachtsspanne en hun werkgeheugen, ook wel het korte termijngeheugen. Wat betreft de testjes scoorden de proefpersonen gelijk in de zomer en winter. Maar tijdens het doen van de testjes werd er met een fMRI gekeken naar hun breinactiviteit, en die wisselde wél: het brein was actiever in de zomer dan in de winter.

Het werkgeheugen heeft zijn pieken en dalen op een ander moment van het jaar: in de herfst en in de lente, zo rond het moment dat dag en nacht bijna even lang duren. In het najaar was de cognitieve functie van het werkgeheugen het grootste, in het voorjaar het laagste.

Oorzaak

Het is de onderzoekers niet duidelijk waar het verschil in hersenactiviteit gedurende het jaar vandaan komt. Maar de mens is al een paar duizend jaar afhankelijk van de seizoenen, dus het is volgens de onderzoekers niet zo heel gek dat we er invloeden van terugzien in ons lichaam.

Bronnen: PNAS, ScienceAlert