Heb je ouders die erg oud zijn geworden? Dan heb je zelf een grotere kans om een hogere leeftijd te bereiken – én daarbij gezonder te blijven dan leeftijdsgenoten.
Niet roken, weinig alcohol drinken, gezond eten en veel bewegen. We weten allemaal dat je daarmee een grotere kans maakt op een lang leven in gezondheid. Maar er hangt ook veel af van je ouders. Bereiken zij een hoge leeftijd, dan heb je zelf ook meer kans om gezond oud te worden. Dat blijkt uit onderzoek geleid door de Britse Universiteit van Exeter.
Minder hartziekten, minder kanker
De verantwoordelijke wetenschappers analyseerde gegevens van ruim 186.000 mensen tussen de 55 en 73 jaar, die in de UK Biobank stonden. Het risico op doodgaan (alle mogelijke oorzaken) bleek met 16-17 procent af te nemen per decennium dat ten minste een van beide ouders langer leefde dan 70 jaar.
Daarnaast bleken kinderen van ouder stervende ouders gezonder. Zo kwam hartziektes minder voor. Het risico daarop bleek per tien jaar dat pa en/of ma ouder werd dan zeventig met 20 procent af te nemen. Voor kanker was dat percentage 7 procent. Ook hadden vijftigers en zestigers met oudere ouders minder last van allerlei andere aandoeningen, zoals hartfalen, beroertes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.
Gezonde genen
Een eerdere studie van de Universiteit van Exeter (met 75.000 deelnemers) toonden al aan dat mensen met ouders die een hoge leeftijd bereikten meer beschermende varianten hadden van genen betrokken bij aderverkalking, bloeddruk, overgewicht, de ziekte van Crohn en de ziekte van Alzheimer. Oftwel: de gezonde genen van langer levende ouders worden vaak doorgegeven aan hun kinderen.
Meer weten over wat nu precies bepaalt hoe oud we worden? Lees het artikel ‘100 is het nieuwe 50’ in KIJK 9/2016, die van 25 augustus tot en met 21 september in de winkel ligt.
Bronnen: Journal of the American College of Cardiology, American College of Cardiology, University of Exeter
Beeld: iStock/Getty Images