Hoe val je het best in slaap in de hitte?

KIJK-redactie

21 juli 2016 16:00

nachtbrakers

Het is warm. Heel warm. En voor die mensen die in deze hitte nauwelijks in slaap weten te vallen, zijn hier een paar tips.

Hete zomernachten. De term roept misschien spannende associaties op, maar vaak is het in praktijk een gruwel. Want hoe val je in hemelsnaam in slaap als je ligt te zweten, te puffen en te woelen? De meest voor de hand liggende oplossing is airconditioning, maar dat kost veel geld én energie. Een ventilator kan ook helpen, vooral als het je lukt om het apparaat koele lucht van buiten naar binnen te laten waaien.

Dag, partner

Sommige mensen zetten een bak ijsklontjes voor hun ventilator, of hangen een natte doek voor hun raam, zodat een briesje van buiten wat meer verkoelt. Natuurlijk is het verstandig om te zorgen dat je slaapvertrek overdag zo min mogelijk opwarmt: rolluiken of gordijnen dicht dus om de zon buiten te houden. En warme lucht stijgt op, dus slaap als het even kan in een kamer beneden in huis en zo dicht mogelijk bij de grond. Als je het aandurft kun je ook je matras naar buiten verslepen.

Behalve je omgeving kun je ook je lichaam zelf proberen af te koelen. Neem eens een koude douche vlak voor het slapen gaan, of zet een teiltje met koud water naast je bed waar je af en toe je blote voeten in hangt. Het tegenovergestelde van de warme kruik is een zak bevroren rijst in je bed, of bind – als je het wat meer profi wilt aanpakken – ijspakketjes en koude kompressen aan je lichaam, bijvoorbeeld om je knieën, polsen en nek.

Als de spannende variant van de hete zomernachten er sowieso al niet inzit, knikker dan je partner uit bed, want die produceert alleen maar meer warmte. Bijkomend voordeel: je kunt breeduit met je armen en benen gespreid in bed gaan liggen. Zo stel je zoveel mogelijk huid bloot aan de lucht, waardoor je beter kunt afkoelen.

To-do-lijstjes

Blijft het je allemaal te heet? Vertrouw dan op de kracht van suggestie. Zet een ontspannend muziekje op en probeer je levendig voor te stellen dat je op de Zuidpool cool aan het dansen bent met een pinguïn.

Ten slotte heeft neuroloog dr. Marcel Smits (Ziekenhuis Gelderse Vallei), gespecialiseerd in slaap-waakstoornissen, nog wat algemene tips om beter te slapen. Hou je de twee uur voor het slapen gaan lichamelijk en geestelijk rustig en gebruik geen koffie, cola of drankjes als Red Bull. Als je ligt te malen, schrijf je gedachten dan van je af of maak to-do-lijstjes. Lig je na een uur nog wakker, verlaat dan je slaapkamer en ga pas weer terug als je je echt moe voelt. Welterusten!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123rf