‘Huwelijk strandt opvallend vaak in deze maanden’

KIJK-redactie

23 augustus 2016 13:00

echtscheiding

Er zijn twee maanden waarbij er een grote kans bestaat dat echtgenoten van elkaar scheiden, claimen Amerikaanse sociologen.

Voor velen zit de zomervakantie er (bijna) op. En dat is een goed moment om de brui aan je huwelijk te geven, lijken veel echtparen te denken. Onderzoek van Amerikaanse sociologen zou namelijk aantonen dat het aantal echtscheidingen na de zomer- en kerstvakantie piekt.

Uitschieters

De wetenschappers deden onderzoek naar het aantal echtscheidingen dat tussen 2001 en 2015 in de Amerikaanse staat Washington plaatsvond. Daarbij merkten zij iets opmerkelijks op: in de maanden maart en augustus kwam er opvallend vaak een einde aan een huwelijk.

Deze uitschieters zijn gerelateerd aan de zomer- en kerstvakantie, denken de onderzoekers. Koppels zouden te hoge verwachtingen bij vakanties scheppen. Ze hopen dat de periode van vrije tijd de negatieve spiraal kan doorbreken en zien de vakantie als een nieuwe start, terwijl deze ook gepaard kan gaan met de nodige stress en teleurstellingen.

Na een tegenvallende vakantie neemt het scheidend echtpaar niet meteen een beslissing, maar maken ze eerst tijd om de financiële gevolgen en de wettelijke verplichtingen uit te zoeken. Dat is ook de reden dat de piek vrij laat na de kerstvakantie komt, volgens de sociologen.

Jaarlijkse bijeenkomst

Het team presenteerde hun studie tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association. De bevindingen moeten overigens nog het proces van peer review doorlopen, waarbij onafhankelijke onderzoekers beoordelen of het wetenschappelijke artikel geschikt is voor publicatie.

“Ook is er alleen onderzoek gedaan naar de staat Washington”, zegt socioloog Ed Spruijt, die als scheidingsonderzoeker verbonden is aan de Universiteit van Utrecht. “De uitkomsten zijn daardoor niet direct te vertalen naar Nederland.”

Maar ook Nederland kent een piekje in het aantal scheidingen na een vakantie, zegt Spruijt. “In het NRC is daar in 2014 een artikel over verschenen. Een piekje in augustus kennen wij hier ook, maar in maart niet. Wel hebben de Nederlandse onderzoekers zich gericht op de scheidingsaanvragen – het begin van het scheidingsproces dus – en niet op de scheidingsregistratie, waar de Amerikaanse sociologen zich op richtten.”

Bronnen: Phys.org, ScienceAlert