Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een normale voet raakt door de voetboog de grond niet overal. Bij platvoeten leunt de voet geheel op de grond. Is dat erg?
Platvoeten. Het klinkt nogal onprettig. Toch zijn platte voeten vaak helemaal niet erg, vertelt orthopedisch chirurg Margot van der Grinten van het Erasmus MC. “Het gaat erom of je er last van hebt of niet. En doorgaans is dat helemaal niet het geval.”
Lees ook:
Platvoeten
Een normale voet heeft een voetboog aan de binnenzijde, waardoor de voet niet overal de grond raakt. Bij platvoeten leunt de voet geheel of voor een groot gedeelte op de grond. “In een flink deel van de wereld is dat doodnormaal: in Afrika komen platte voeten heel veel voor en in Azië ook vaak. De meeste peutervoetjes zijn ook nog plat.”
Maar soms kunnen platte voeten wél klachten geven. Dat geldt vooral wanneer de voetboog in de loop der jaren is ingezakt, of voor platvoeten door een foute aanleg van de voet. “Je kunt dan pijnlijke pezen en banden krijgen. Meestal is dat simpel op te lossen met steunzolen of rekoefeningen voor de kuitspieren, want die zijn bijna altijd te kort bij mensen met platte voeten. Helpt dat niet, of zijn de voeten verstijfd, dan biedt een operatie soms uitkomst.”
Waarom sommige mensen van nature platte voeten hebben en andere niet, is onduidelijk. “In ieder geval heeft het niets te maken met welk schoeisel je draagt en of je steunzolen gebruikt”, zegt Van der Grinten. “Je kunt de vorm van je voeten daar ook niet mee veranderen, wat mensen soms hopen.” Of blootsvoets lopen uitmaakt, is niet bekend. Maar met dat soort platitudes hoef je je dus ook niet bezig te houden: plat is prima.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Diana de Veld
Beeld: iStock/Getty Images