‘Je kunt maar zo vaak de aardbol laten overstromen’

KIJK-redactie

20 november 2015 11:00

Hoofdredacteur Inge Fraters over het einde van de ‘Wat als…’-reeks en de comeback van de serie ‘Complot!’

Ik mag me er graag in verliezen: fantaseren over parallelle werelden waarin alles nét even anders is dan bij ons (leestip: The long earth van Terry Pratchett en Stephen Baxter). Toekomstscenario’s doortrekken tot in het extreme, of eindeloos filosoferen over hoe de wereld eruit had gezien als de geschiedenis op een cruciaal punt anders was verlopen (leestip: Making history van Stephen Fry).

En ik ben niet de enige op de redactie met deze fascinatie. Toen we vier jaar geleden een idee zochten voor een prikkelende serie artikelen, waren we er snel uit. Wat als we nu eens een serie begonnen over, nou ja, ‘Wat als…’-scenario’s? Het bleek een gouden greep. Niet alleen onze KIJK-journalisten, ook talloze wetenschappers hadden er lol in om door te denken over vragen waarvoor in een ‘gewoon’ KIJK-artikel doorgaans geen plek is, maar die wél heel intrigerend zijn.

Het leverde briljante opzichten op, bijvoorbeeld over de manier waarop mensen zich zouden voortplanten als er niet twee, maar drie seksen waren geweest. Of over wat er was gebeurd als de dinosauriërs niet waren uitgestorven (dan waren wij er waarschijnlijk nooit geweest).

Na 51 geweldige afleveringen nemen we met pijn in het hart afscheid van de serie. Waarom? Omdat onze alternatieve werelden anders op elkaar dreigden te gaan lijken. Je kunt maar zo vaak de halve aardbol laten overstromen, bevriezen of verschroeien. Maar we nemen wel afscheid in stijl. Om te beginnen met een niet te missen finale: wat als nazi’s WO II hadden gewonnen? Verder – en daar ben ik retetrots op – kunnen we het binnenkort zélf tot boekenleestip schoppen, want komend voorjaar worden al onze ‘Wat als…’-verhalen gebundeld in één mooie paperback.

Bovendien komt er een waardige opvolger. Vanaf volgende maand is namelijk de serie ‘Complot!’ terug van weggeweest. In de eerste aflevering storten we ons met veel plezier op de veronderstelde machinaties achter de huidige vluchtelingenstromen uit het Midden-Oosten en alle andere ellende daar. Ik verheug me erop!

Deze column vind je ook terug in KIJK 12/2015.


Meer Artikelen