Jongetje komt vier jaar na overlijden ouders ter wereld

kijkmagazine

13 april 2018 12:59

embryo's

Het duurde een aantal jaar, maar deze grootouders kregen uiteindelijk toestemming om hun ongeboren kleinzoon ‘ter wereld te brengen’.

Dat een eicel kan worden bevrucht buiten de baarmoeder – met behulp van IVF, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd – is niets nieuws. Dat het gebeurt nadat het embryo vier jaar is ingevroren én zonder dat de ouders nog in beeld zijn, is wél heel bijzonder.

Dit nieuwgeboren jongetje heeft nu vier ‘ouders’, die eigenlijk zijn grootouders zijn. Ze noemden hem Tiantian, dat uit het Chinees vertaald ‘zoet’ betekent.

Tragisch

Waar zijn de biologische ouders dan? Dat is een tragisch verhaal. Een Chinees stel probeerde om zwanger te raken door middel van IVF. In maart 2013 zou de bevruchte eicel worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw, maar vijf dagen daarvoor kwam het stel te overlijden door een auto-ongeluk.

Voogdij

Het Chinese echtpaar liet vier ingevroren embryo’s achter. De ouders van het paar hebben vier jaar lang gestreden om de voogdij te krijgen over de ongeboren baby’s. Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde, dus er waren nog geen regels over opgesteld in China.

Uiteindelijk kregen de grootouders de rechten over de embryo’s om te beslissen wat er met hun ‘kleinkinderen’ zou gebeuren en ze wilden er één in een draagmoeder zich laten ontwikkelen.

Draagmoeder

Het volgende probleem: draagmoederschap is in China illegaal. Het dichtstbijzijnde land waar het wel is toegestaan, is Laos. In januari 2017 gingen de vier grootouders erheen met de auto – want geen enkele vliegmaatschappij wilde embryo’s vervoeren – om een draagmoeder te vinden. En dat lukte.

Tiantian ontwikkelde zich als een normale gezonde baby en werd op 9 december 2017 geboren terwijl zijn draagmoeder ‘op vakantie’ was in China. De vier grootouders moesten alleen nog even bewijzen dat ze genetisch verwant zijn aan de baby, maar nu hebben ze de volledige voogdij over hem.

De grootouders van Tiantian zijn onherkenbaar gemaakt op bovenstaande foto, maar het is wel duidelijk te zien dat ze erg trots zijn op hun kersverse kleinzoon.

Bronnen: IFLScience, AD, RTL Nieuws

Beeld: The Beijing News

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!