De eerste week van het nieuwe jaar moet de kerstboom toch echt het huis uit, ook al zou je hem misschien het liefst tot het eind van de lente laten staan.
We moeten eraan geloven, kerst is voorbij. En of je het nou met pijn in je hart doet, of dat je het wel weer mooi vindt geweest, straks moet ook die kerstboom toch echt het huis weer uit. Maar wat doe je er eigenlijk mee? KIJK zette een paar opties op een rijtje.
Lees ook: Hoe wordt kerst in andere landen gevierd?
De fik erin
Het is toch wel zonde, maar voor verreweg de meeste kerstbomen is het gedaan na de feestdagen. Een optie voor het ‘opruimen’ van je boom is door hem, ontdaan van alle versiersels, naar het grofvuil te brengen of hem langs de kant van de weg te zetten. Hou voor beide opties de website van jouw gemeente in de gaten, er zijn namelijk specifieke afvalpunten en dagen voor.
Misschien leuker is je boom te doneren. Verschillende dierentuinen nemen je boom in de eerste week van januari namelijk graag over, want dieren zijn er dol op. Maar ook sommige brouwerijen zijn er niet vies van en gebruiken de naalden om winters bier van de maken.
En natuurlijk, hout is hout, dus als je een open haard en een bijl hebt, is ook dat in de koude wintermaanden een (fijne) optie. Als alternatief kun je je boom op veel plekken georganiseerd in vlammen op zien gaan – feestelijk, lekker warm, en onder toeziend oog van de brandweer.
Wortelen
Mocht je een boom mét kluit gekocht hebben, dan kan die natuurlijk ook weer terug de grond in. Heb je een tuin? Mooi! Graaf hem in en gebruik hem volgend jaar weer – dat is leuk voor jou en voor de boom.
Ook voor mensen die geen tuin of groene vingers hebben, maar het wel een leuk idee vinden dat de boom meerdere jaren kerst meemaakt, is er een oplossing. Kies er dan volgend jaar voor een boom te huren. Voor een paar tientjes pik je er voor de feestdagen een op, en breng je hem na afloop weer terug. Leuk is dat de bomen een uniek nummer hebben, zo kan je elk jaar je ‘eigen boom’ halen.
Kunstboom
En dan heb je natuurlijk nog de kunstboom – wel zo makkelijk. Geen gedoe met uitvallende naalden, en als het feest over is, zit het ding in een paar minuten weer in de doos op zolder. Of een nepboom net zo mooi is als een echte, ja, dat is natuurlijk persoonlijk.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!