Waarom heten zoveel Koreanen Kim of Park?

KIJK-redactie

27 december 2017 10:59

Kim

Koreanen zijn niet zo creatief in het verzinnen van namen. Op dit moment heet de helft van alle inwoners van Noord- of Zuid-Korea Kim, Park of Lee. Waarom is dat?

“De bal gaat van Kim 1 naar Kim 4”, zei de legendarische Belgische voetbalcommentator Rik De Saedeleer toen hij op het WK van 1986 verslag deed van een wedstrijd met Zuid-Korea. Het Zuid- Koreaanse team op dat toernooi telde inderdaad vier Kims (vijf zelfs, als we de bondscoach meerekenen), drie Cho’s en twee Parks.

Namenschaarste

Allemaal familie van elkaar? Nee, maar de 50 miljoen Zuid-Koreanen, de 25 miljoen Noord-Koreanen en de 7 miljoen Koreanen die in het buitenland wonen, moeten het doen met ongeveer 300 familienamen. (Ter vergelijking: in Nederland zijn er volgens het Centraal Bureau voor Genealogie duizend keer zoveel familienamen.) Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat Kim Dae-jung van 1998 tot 2003 president van Zuid-Korea was, terwijl in Noord-Korea zijn bijna-naamgenoot Kim Jong-il de lakens uitdeelde.

De oorzaak van deze grote namenschaarste ligt in de Koreaanse middeleeuwen. Toen hadden alleen leden van het koninklijk huis en de hoge adel familienamen, die waren afgeleid van namen in het grote en invloedrijke buurland China. Kim en Park kwamen destijds al vaak voor.

Lekker makkelijk

Later begon de Koreaanse elite familienamen ‘uit te delen’ aan lagere edelen, en rijke handelaren kochten prestigieuze namen. Nadat aan het einde van de negentiende eeuw het kastensysteem was afgeschaft, mochten ook gewone Koreanen een familienaam kiezen. De meesten gaven de voorkeur aan namen die al in zwang waren.

Op dit moment heet de helft van alle Koreanen Kim, Park of Lee. In Zuid-Korea is één op de vijf inwoners een Kim en één op de tien een Park. En het worden er nog meer, want buitenlandse inwoners die de Zuid-Koreaanse nationaliteit willen en daarvoor een Koreaanse naam aannemen, kiezen doorgaans ook de meest voor de hand liggende.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2017.

Tekst: Leo Polak

Beeld: Getty Images

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!