Kun je ook kinkhoest krijgen als je het Rijksvaccinatieprogramma hebt doorlopen? De K in DKTP staat immers voor kinkhoest?
Kinkhoest is een erg vervelende ziekte: wie met de kinkhoestbacterie wordt besmet, kan er maandenlang door hoesten. Heel ernstig is het verder niet, alleen voor zuigelingen is het echt gevaarlijk. Maar kun je ook kinkhoest krijgen als je het Rijksvaccinatieprogramma hebt doorlopen? De K in DKTP staat tenslotte voor kinkhoest?
Kinkhoest
Helaas kan het tóch. De GGD krijgt jaarlijks zo’n 3000 tot 10.000 meldingen van kinkhoest binnen, en dat zijn heus niet allemaal mensen uit de Bible Belt of leden van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. “Een vaccin tegen kinkhoest biedt geen levenslange bescherming”, zegt biomedisch wetenschapper Elise Hovingh (Universiteit van Toronto), die op kinkhoest promoveerde. “Zelfs als je kinkhoest hebt gehad, ben je niet je hele leven beschermd.” Wel blijken mensen minder klachten te krijgen als ze zijn gevaccineerd of al eerder zijn besmet.
Waarom werkt het vaccin dan niet levenslang? “Onder andere doordat de bacterie genetisch verandert”, antwoordt Hovingh. “Verder stapte Nederland in 2005 over op een ander vaccin met minder bijwerkingen, dat achteraf minder lang blijkt te beschermen.” Gelukkig zijn er nieuwe vaccins in ontwikkeling die én weinig bijwerkingen geven én langer moeten beschermen.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Diana de Veld
Beeld: CDC
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!