Er zijn verschillende soorten hiv-virussen, maar betekent dat ook dat je meerdere keren geïnfecteerd kunt raken? En is dat dan erger? We vragen het aan hiv-onderzoeker Bill Paxton uit Liverpool.
Je kunt inderdaad meerdere keren geïnfecteerd raken door het hiv-virus, antwoordt onderzoeker Bill Paxton. “Als iemand de twee verschillende hiv-virussen rond dezelfde tijd oploopt, noemen we dat co-infectie. We spreken van superinfectie als er een lange tijd tussen het eerste en het tweede virus zit.”
Als er een tweede hiv-infectie bijkomt, is dat inderdaad erger voor de persoon in kwestie, vervolgt Paxton. “Meestal neemt het aantal virusdeeltjes dan toe, terwijl het aantal CD4-cellen, die heel belangrijk zijn voor je afweer, juist verder daalt.”
Onderzoekers denken dat afweerreacties tegen het eerste virus, die misschien best succesvol zijn, geen effect zullen hebben op het tweede virus. Ook krijgen hiv-patienten meestal medicijnen om het virus onder controle te houden, maar het kan gebeuren dat een tweede hiv-virus resistent is voor die medicijnen.
“Het grote aantal virussen is juist ontstaan doordat mensen met verschillende vormen van het virus tegelijk besmet raakten, waarna de virussen onderling konden recombineren tot weer nieuwe varianten”, vertelt Paxton. Het is dus belangrijk dat ook hiv-positieve mensen die seks hebben met elkaar het veilig doen. Dat voorkomt nieuwe infecties en nog meer schade aan het afweersysteem.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 10/2015, die je nog online kunt bestellen!
Tekst: Diana de Veld
Beeld: C. Goldsmith, Content providers, CDC/C, Goldsmith, P. Feorino, E.L. Palmer, W.R. MCMANUS