Kunnen we kunstmatig leven creëren in een lab?

KIJK-redactie

13 juli 2017 09:00

KIJK 8

Werkelijk elk molecuul is te maken in het lab: van methaan tot volledige DNA-strengen. De volgende stap is het scheppen van leven zelf. Hoe willen wetenschappers dat gaan doen? En wat kunnen we met deze kunstmatige cellen?

De mensheid kan al ontzettend veel. Door aan DNA te sleutelen, kunnen we lichtgevende varkens maken en menselijke organen in dieren kweken (KIJK 7/2017). Planten veranderen we voor efficiëntere landbouw, gentherapie helpt ernstig zieke patiënten en genetische gemodificeerde bacteriën produceren medicijnen en voedsel.

Semisynthetisch leven

Veel moleculen hebben we al eens gemaakt in het laboratorium. Waarom dan niet leven? Door al die moleculen als een puzzel in elkaar te zetten, kun je misschien tot iets komen wat als leven is te omschrijven. Daar zijn twee manieren voor: je kunt van oorsprong biologische bouwstenen nemen – we noemen dit voor het gemak semisynthetisch leven – of je kunt leven brouwen uit puur synthetische moleculen. Verschillende Nederlandse onderzoeksgroepen zijn die methodes aan het uitproberen. Hoe ver staan zij nu af van het scheppen van leven in een reageerbuis?

Dit is het begin van het artikel ‘Reageerbuiswezens’ te vinden in KIJK 8/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 juli tot en met 23 augustus.

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: JeRoen Murré

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!