Wat gebeurt er met je lichaam als je ballonnen opblaast?

KIJK-redactie

10 juli 2017 13:00

ballonnen

Iemand jarig? Daar horen natuurlijk ballonnen bij! Maar die dingen opblazen, kost best veel energie. En wat gebeurt er dan eigenlijk in je lijf? 

Sommige mensen worden na het opblazen van een of twee ballonnen al duizelig. Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je ballonnen opblaast?

Elastische longen

Longarts in opleiding dr. Lieuwe Bos (AMC) vindt het een interessante vraag. “In feite blaas je met heel veel kleine ballonnetjes – de longblaasjes – één grote ballon op”, zegt hij. Vooral het beginnetje is lastig. De oppervlaktespanning van de ballon is dan nog hoog, later kost het blazen minder moeite.

Normaal kost uitademen geen enkele moeite; je gebruikt dan vooral de elasticiteit van de longen en een beetje je middenrifspier om de lucht naar buiten te werken. “Maar om een ballon op te blazen, moet je de druk enorm verhogen en de lucht er echt uitpersen”, weet Bos. “Daar gebruik je andere spieren voor, namelijk de spieren tussen je ribben.”

Ribspierpijn

Dus als je fulltime-ballonnenopblazer bent, krijg je enorme spierpijn? “Ja, maar ik denk dat je het überhaupt niet vol zou houden.” Dat heeft dan weer te maken met die duizeligheid. Als je in flink tempo doorblaast, gaat er per tijdseenheid veel meer lucht je longen in en uit dan normaal. Daardoor daalt de hoeveelheid kooldioxide in je bloed, net zoals bij hyperventilatie. Dat zorgt voor duizeligheid en tintelingen.

Hartkloppingen

En je bloeddruk, heeft die te lijden onder het opblazen van ballonnen? Je krijgt er tenslotte wel een rood hoofd van… “Tijdens het persen is de druk in je borstkas veel hoger, waardoor je bloed niet terug kan stromen naar je hart. Dat gebeurt normaal ook bij elke ademhaling, maar als je ballonnen opblaast, duurt het veel langer en is de bloeddruk ter plaatse dus ook langer verhoogd. Als je uitgeblazen bent, krijg je vaak hartkloppingen. Je hart werkt dan het bloed weg dat in de wachtrij stond.”

Het is dus geen aanrader om veel ballonnen op te blazen. Je wordt er heel snel heel moe van. Patiënten met COPD – een meestal door roken veroorzaakte longziekte – ervaren dat continu: zij moeten altijd persen als ze uitademen. Niet om vrolijk van te worden.

Gelukkig zijn feestjes zonder ballonnen ook best leuk – en anders koop je gewoon een ballonpomp.

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2017.


Meer KIJK antwoordt