Liefde op het eerste gezicht bestaat niet

KIJK-redactie

13 februari 2010 10:31

De Amerikaanse psycholoog Gary Brase zegt dat liefde op het eerste gezicht beter aantrekkingskracht op het eerste gezicht genoemd kan worden.

Hij concludeert dat uit Robert Sternbergs model van de liefde. Dit model richt zich op drie aspecten: passie of fysieke aantrekkingskracht, intimiteit en verbondenheid en de wil om een relatie te behouden of aan te gaan. Wanneer alle aspecten voorkomen, is er sprake van volmaakte liefde.

Volgens Brase kunnen intimiteit en verbondenheid niet op het eerste gezicht voorkomen. Omdat dat volgens Sternbergs theorie twee cruciale punten zijn om echte liefde te definiëren, bestaat liefde op het eerste gezicht dus niet.

Wel kun je je direct sterk aangetrokken voelen tot iemand. Dat heeft echter meer te maken met fysieke aantrekkingskracht, het hebben van dezelfde cultuur, karaktertrekken die je aanspreken of een combinatie van die drie.

Daarnaast bestaat er ‘lust op het eerste gezicht’, zegt Brase. Ook dat voel je naar aanleiding van fysieke kenmerken, maar volgens de psycholoog heb je het dan toch echt over een andere emotie dan wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand.

Bronnen: Kansas State University, via PhysOrg.com