Lijst met de 12 dodelijkste bacteriën vrijgegeven

Laurien Onderwater

01 maart 2017 13:00

WHO lijst bacteriën

De WHO heeft een lijst openbaar gemaakt waarin de meest antibioticaresistente bacteriën zijn opgenomen.

Het is al veel langer een groot probleem: bacteriële infecties die niet meer te genezen zijn met antibiotica, doordat de ziekteverwekkers resistent zijn geworden. Maar echt gehoor wordt er aan dit probleem nog niet gegeven, terwijl de groeiende antibioticaresistentie jaarlijks 700.000 mensen het leven kost. En als er geen actie wordt ondernomen, dan kan dit aantal oplopen tot 10 miljoen in 2050.

Op verzoek van lidstaten heeft de World Health Organization (WHO) daarom voor het eerst een lijst vrijgegeven waarin de 12 dodelijkste bacteriën zijn opgenomen.

Dirty dozen

De lijst – die ook wel dirty dozen wordt genoemd – omvat 12 antibioticaresistente bacteriefamilies. De ziekteverwekkers Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, and Enterobacteriaceae spannen de kroon. Hiervoor zijn nieuwe antibiotica het hardst nodig. Deze bacteriën veroorzaken onder andere longontsteking en bloedvergiftiging.

De top drie van de lijst zijn allen Gramnegatieve bacteriën. Dit betekent dat de microbes twee celmembranen hebben, waardoor ze extra goed beschermd zijn tegen medicijnen.

Wake-up call

Een van de problemen met de productie van nieuwe antibiotica is dat ze niet veel winst maken voor de farmaceutische industrie, omdat de medicijnen vaak maar kort worden gebruikt. Hierdoor staat de fabricage op een laag pitje. De lijst is dus niet bedoeld om mensen bang te maken, maar juist om onderzoekers en farmaceutische bedrijven wakker te schudden.

Volgens Michiel van Agtmael, infectioloog en klinisch farmacoloog aan het VUmc, zijn patiënten met een resistente bacteriële infectie in Nederland gelukkig nog een zeldzaamheid. “In de meeste medische centra is er veel aandacht voor dit probleem met speciale teams om het voorschrijven van antibiotica te verbeteren. Ook wordt het verspreiden van resistente ziekteverwekkers zo veel mogelijk voorkomen door goede maatregelen, zoals handen wassen, en het opnemen van patiënten op aparte kamers.” 

Bekijk de volledige WHO-lijst hier (PDF).

Bronnen: WHO, Science, ScienceAlert

Beeld: Janice Haney Carr (CC BY-NC-SA 2.0)