Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Het vliegtuigongeluk dat Manchester United in februari 1958 trof, is een van de bekendste sportrampen uit de geschiedenis. Een enorm getalenteerde ploeg jonge spelers werd hierbij voor de helft weggevaagd. In deze aflevering van de serie Terugvlucht: de toedracht van de ‘Munich air disaster’ en de jarenlange strijd van een piloot om eerherstel te krijgen.
Eerder dit jaar maakte Fernandinho, de Braziliaanse middenvelder van Manchester City, op de training een kopdoelpunt waar hij blijkbaar erg tevreden over was. Hij vierde het door breed grijnzend en met zijn armen gespreid over het veld te rennen. Zo van: ik ben een vliegtuig. Iemand maakte daar een foto van en Fernandinho plaatste die foto op Twitter. Moet kunnen, zou je zeggen. Maar de Braziliaan versierde zijn tweet met emoji’s van een explosie, een vliegtuigje en een lachend gezicht. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij aanhangers van de grote plaatselijke concurrent, Manchester United. Want Fernandinho verstuurde zijn boodschap op 6 februari, een traumatische datum in de geschiedenis van de ‘Red Devils’.
Drieënzestig jaar eerder, op 6 februari 1958, verongelukte bij München namelijk een toestel met daarin de volledige selectie van Manchester United, wat 23 mensen het leven kostte. En United-fans kregen sterk de indruk dat Fernandinho daar de draak mee stak. De zaak liep overigens met een sisser af; beide clubs bestempelden de tweet als een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Benieuwd naar de rest van dit verhaal? Je leest het in KIJK 5/2021 die van 15 april tot en met 26 mei in de winkel ligt.
Meer informatie:
- YouTube: Manchester United – Munich air disaster (BBC-documentaire)
- Daily Motion: Air Crash Investigation – Munich air disaster
- ManUtd.com: Munich remembered
- Der Spiegel: Als die Mannschaft starb
- Daily Express: Living hell of pilot blamed for deaths of Busby Babes
- KIJK: Vier verdwenen piloten
Tekst: Leo Polak
Beeld: Popperfoto via Getty Images