Archeologen hebben diep in een grot in Frankrijk mogelijk het oudste menselijke bouwwerk ontdekt, gemaakt door Neanderthalers.
Ze worden wel eens neergezet als domme, onhandige en lompe holbewoners. Maar Neanderthalers waren waarschijnlijk beter ontwikkeld dan sommige geleerden denken, zo blijkt na de ontdekking van een bouwwerk in een Franse grot.
Oudste bouwwerk
Archeologen vonden in het Franse Bruniquel op 300 meter diepte twee cirkels van afgebroken stalagmieten. Dit zijn druipsteenpilaren, waar in totaal 400 stuks van werden gevonden. Bij elkaar hebben de stalagmieten een lengte van 112,4 meter en een gewicht van ongeveer 2000 kilogram.
De constructie werd in 1990 ontdekt en destijds geschat op 50.000 jaar oud. Uit het nieuwe onderzoek blijkt echter dat het bouwwerk 176.500 jaar geleden is gemaakt en daarmee gaat het om het oudste ontdekte menselijke bouwwerk ooit. In deze periode bestond de moderne mens nog niet, wat betekent dat de constructie moet zijn gemaakt door Neanderthalers.
Volgens het Belgisch onderzoeksteam toont de ontdekking aan dat Neanderthalers slimmer waren dan voorheen werd gedacht. Voor het maken van dit bouwsel in een diepe grot is een goede samenwerking en sociale organisatie namelijk onmisbaar. Bovendien werden er verschillende brandsporen op stenen gevonden; een aanwijzing dat Neanderthalers vuur beheersten.
Mysterie
Maar wat had het neefje van de mens te zoeken in een diepe, donkere grot? Daar heeft het onderzoeksteam geen antwoord op. Ook archeoloog Marcel Niekus, die geen onderdeel uitmaakte van het onderzoeksteam, vindt het opmerkelijk. “Neanderthalers bivakkeerden wel vaker in grotten, maar dat ze zo diep in een grot zijn geweest is wel erg uitzonderlijk.”
Niekus, gespecialiseerd in de steentijd, denkt dat het is uitgesloten dat de aanwezigheid te maken heeft met praktische redenen, zoals het verzamelen van voedsel of stenen. “Het lijkt dat er een andere verklaring moet zijn. Men denkt dan al snel aan rituele handelingen. Dit is alleen heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om te bewijzen.”
Jeugdhonk
Ook gissen de Belgische onderzoekers naar de functie van de twee steencirkels in de grot. “Het zou kunnen dat ze een soort nest of een tijdelijke slaapplaats hebben gebouwd, nadat ze bijvoorbeeld na een verkenning verdwaalden in deze grot”, vertelt Niekus.
“Maar het kan ook zijn dat een groepje jongeren hier een soort jeugdhonk had. Kinderen en adolescenten konden namelijk een grotere rol hebben gehad bij het tot stand komen van archeologische vindplaatsen, dan vaak wordt aangenomen.”
Bronnen: Nature, The Guardian, ScienceAlert