Naaldje dicht open rug in de baarmoeder

Naomi Vreeburg

12 november 2015 15:00

Onderzoekers van eigen bodem hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die een embryo met een open ruggetje kan behandelen. 

Wanneer een kind met een open ruggetje (spina bifida) ter wereld komt, kan dit nare gevolgen hebben voor de koter. Artsen behandelen het ruggetje meestal pas na de geboorte, maar een nieuwe 3D-print-techniek moet daar verandering in gaan brengen. Met een minuscule ‘3D-printer’ kan de open rug al in de baarmoeder worden dichtgemaakt.

Naaldje

Al vroeg tijdens de ontwikkeling van een embryo wordt een neurale buis gevormd, waaruit je ruggenmerg en hersenen ontstaan. Deze structuur hoort gesloten te zijn, maar soms blijft hij op een bepaalde plek open. Zenuwen die zich in dit ‘gat’ bevinden, komen in de baarmoeder in aanraking met het vruchtwater en dit kan ernstige gevolgen hebben. Zoals verlamming van de beenspieren en incontinentie.

Om dit gat te dichten, gebruiken onderzoekers van het LUMC en het Erasmus MC een dun naaldje dat laagje voor laagje een kapje om de zenuwen zou kunnen printen. Dit kapje groeit mee met het kind en beschermt de zenuwen om de schade bij de foetus te beperken. Vanachter een computer zou het naaldje in de gaten worden gehouden.

Out-of-the-box

Of de technologie echt goed werkt, moet nog worden getest. Hiervoor hebben de onderzoekers onlangs een subside gewonnen van 50.000 euro. De zogenoemde Open Mind-subsidie, gegeven door Technologiestichting STW. De subsidie is bedoeld voor wetenschappers die out-of-the-box denken en een technologie ontwikkelen met een verrassende maatschappelijke toepassing. De twee andere winnaars van de subsidie waren TU Eindhoven voor het concept van een auto die werkt op mierenzuur en Nadia Remmelswaal voor haar idee om een mal te ontwikkelen waarmee veiligere woningen voor sloppenwijken kunnen worden gefabriceerd.

Bronnen: LUMC, STW, NOS