NASA lanceert mini-satelliet gemaakt door een tiener

Laurien Onderwater

17 mei 2017 13:00

Rifath Sharook

Een Indiase tiener heeft voor de NASA een wel erg kleine satelliet gebouwd die in juni in Amerika wordt gelanceerd.

De meeste jongens zijn op hun achttiende bezig met autorijlessen, maar niet de Indiase Rifath Sharook. Deze jongen ontwierp een heel kleine satelliet van nog geen honderd gram, en won daarmee de Cubes in Space-competitie. Zijn prijs? De eer dat zijn zelfgemaakte satelliet zal worden gelanceerd op een NASA-faciliteit deze zomer.

3D-geprinte satelliet

Sharook deed mee aan een competitie voor scholieren genaamd Cubes in Space wat onder andere door de NASA werd gesteund. De uitdaging was om een satelliet te ontwerpen die in 4 kubieke centimeter zou passen en niet meer dan 64 gram woog. En nog belangrijker: de satelliet moest space worthy zijn.

Met de ‘grootte’ van de mini-satelliet en het gewicht van slechts 64 gram is dat gelukt. De satelliet is zo licht doordat het frame gemaakt is – of eigenlijk 3D-geprint is – van koolstofvezelpolymeren. Dit sterke, maar lichtgewichte materiaal wordt vaak toegepast in de lucht- en ruimtevaarttechniek.

Verder bestaat de satelliet uit een kleine computer en acht ingebouwde sensoren die de versnelling, rotatie en magnetosfeer van de aarde zullen meten.

KalamSat

Sharook heeft het satellietje gedoopt tot KalamSat – vernoemd naar de voormalige president van India, Abdul Kalam, tevens een natuurkundige en ruimtevaartdeskundige.

Op 21 juni wordt KalamSat gelanceerd en gaat hij een 4 uur durende suborbitale vlucht maken, wat betekent dat hij daarna weer op aarde zal landen. Gedurende die vlucht zal de mini-satelliet 12 minuten operationeel zijn in een gewichtsloze omgeving.

De satelliet is niet Sharooks eerste uitvinding. Op 15-jarige leeftijd bouwde hij al een heliumweerballon die ook onderdeel was van een wedstrijd voor jonge wetenschappers. Slim joch!

Bronnen: BBC News, ScienceAlert, Business Insider

Beeld: Rifath Sharook