Bestaan negatieve calorieën echt?

KIJK-redactie

24 februari 2020 10:59

negatieve calorieën

Wat zou het toch heerlijk zijn als je iets kunt eten dat meer energie kost om te verteren dan dat het oplevert. Bestaat dit?

Als je gek bent op eten, maar ook graag de buikomvang binnen de perken wilt houden, klinkt het als de ultieme oplossing: negatieve calorieën. Dus voedsel dat meer energie kost om te verteren dan dat het oplevert. Want stel je eens voor dat je volop kunt eten en niet aankomt, maar juist afvalt! Het zal je niet verbazen dat het dan niet over pizza’s of kaassoufflés gaat. Maar wat bleekselderij of tomaten wegwerken en tegelijkertijd afvallen, klinkt ook best aantrekkelijk. Zou het…?

Lees ook:

Negatieve calorieën: feit of fictie?

Nee, het zou helaas niet. Negatieve calorieën zijn fictie, volgens het Voedingscentrum. Weliswaar kost het een beetje energie om je voedsel te verteren, maar die hoeveelheid is altijd maar een deel van de opbrengst. “De energie die nodig is bij de vertering van voedsel wordt het thermische effect van voedsel genoemd”, zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Het thermische effect van voedsel hangt af van de hoeveelheid energie die de maaltijd levert en de samenstelling ervan. In het algemeen wordt gerekend met 10 procent van de totale energie die iemand consumeert.” Het thermische effect varieert wel per voedingsstof, voegt de woordvoerder daaraan toe. Vet is vrij makkelijk te verteren: het thermische effect van vet bedraagt zo’n 5 tot 15 procent.

Eiwitten verteren is een zwaardere klus, met 20 à 35 procent thermisch effect. “Koolhydraten hebben naar schatting een thermisch effect van 5 tot 15 procent. Dus een stengel bleekselderij van 10 kilocalorieën, bestaande uit water en koolhydraten, kost naar schatting 1 kilocalorie om te verteren.” Dat neemt niet weg dat je voor de lijn beter op die stengel bleekselderij kunt knagen dan op een stuk pizza. Maar een beetje jammer is het wel.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Diana de Veld

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!