Nieuwe beelden van de grootste explosie ooit

André Kesseler

28 augustus 2020 12:00

atoombom Tsar Bomba

De Russische instantie Rosatom heeft beelden vrijgegeven van de atoombom Tsar Bomba.

In 1961 werd de koude oorlog nog een stukje frisser. De relatie tussen de VS en de Sovjet-Unie verslechterde en de Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov besloot daarop maar weer eens met zijn spierballen te rollen. Op 10 juli gaf hij de opdracht voor de ontwikkeling van de grootste atoombom ooit “om de imperialisten te laten zien wat we kunnen”.

Het geheime project kende verschillende bijnamen, waaronder RDS-220, Big Ivan, Project 7000, JOE 111 of Kuzka’s moeder. Maar uiteindelijk zou de grootste atoombom ooit –  een waterstofbom – de geschiedenis ingaan als de Tsar Bomba. Van de ontwikkeling en de explosie zelf zijn nu nieuwe beelden vrijgegeven in een fraaie, Engels ondertitelde documentaire.

Lees ook:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1484&v=nbC7BxXtOlo&feature=emb_logo

50 miljoen ton

De recordbrekende explosie op 3 kilometer boven Nova Zembla had een kracht van meer dan 50 megaton, het equivalent van 50 miljoen ton aan conventionele explosieven. Dat is tien keer krachtiger dan alle munitie die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt en meer dan 1500 keer de kracht van de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen samen.

atoombom Tsar Bomba
De Tsar Bomba.

Fall out

Nog wat meer opmerkelijke cijfers. De hitte van de explosie was zo groot dat iemand op 100 kilometer afstand nog derdegraads brandwonden op had kunnen lopen. De seismische schok van de explosie ging drie maal rond de aarde en de paddenstoelwolk bereikte een hoogte van maar liefst 64 kilometer.

atoombom Tsar Bomba
De paddenstoelwolk die de atoombom veroorzaakte.

In het oorspronkelijke ontwerp was de Tsar Bomba een soort drietrapsbom; een combinatie van kernsplitsing en kernfusie. Maar een explosie van 100 megaton werd zelfs de Russen kennelijk te gortig en dus vervingen ze het uranium – dat bovendien voor een ongekende fall out had gezorgd – in één van de trappen door lood. Kortom: je zou kunnen zeggen dat ze zich nog in hebben gehouden…

Bronnen: Rosatom, IFLScience

Beeld: Rosatom

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens