De Nobelprijs voor de economie is zojuist toegekend aan William Nordhaus en Paul Romer voor hun onderzoek rond klimaatverandering en technologische innovaties.
“This year’s prize is about innovations, climate and economic growth.” En de Nobelprijs voor de economie gaat dit jaar voor de helft naar William D. Nordhaus en voor de helft naar Paul M. Romer. Beide heren hebben methoden ontwikkeld die volgens het comité “enkele van de meest fundamentele en dringende kwesties van deze tijd aanpakken: duurzame groei op de lange termijn in de wereldeconomie en het welzijn van de wereldbevolking.”
Interventies en beleid
De in New Mexico geboren Nordhaus ontvangt de Nobelprijs en de helft van het geld voor het integreren van klimaatverandering in macro-economische analyses op de lange termijn. Nordhaus was de eerste die een kwantitatief model opstelde dat de wereldwijde wisselwerking tussen de economie en het klimaat beschrijft. Zijn model is nu wijdverspreid en wordt gebruikt om de gevolgen van klimaatbeleidsinterventies, bijvoorbeeld koolstofbelastingen, te onderzoeken.
De Amerikaanse econoom Paul Romer ontvangt de prijs en de helft van het geld voor het integreren van technologische innovaties in macro-economische analyses op lange termijn. Romer is eveneens de grondlegger van de endogene groeitheorie die stelt dat economische groei vooral het gevolg is van endogene en niet van externe krachten. Zo is met deze theorie aangetoond dat de snelheid van economische groei niet alleen op korte en middellange termijn kan worden beïnvloed. Dit gebeurt namelijk ook op de lange termijn door bijvoorbeeld overheidsbeleid.
Ter nagedachtenis aan
De Nobelprijs voor de economie is overigens niet door Alfred Nobel zelf bedacht, maar werd in 1969 ingesteld door de Zweedse Rijksbank, ter herdenking van het 300-jarig bestaan van de bank. Officieel heet de prijs dan ook ‘De prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’. De Nederlandse econoom Jan Tinbergen ontving – samen met de Noorse econoom Ragnar Frisch – voor het eerst deze prijs.
Bron: Nobelprize.org
Beeld: Niklas Elmehed
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!