Nobelprijs voor de vrede toch niet naar Snowden?

kijkmagazine

28 september 2016 13:00

Nobelprijs natuurkunde

Nobelprijsexpert Kristian Berg Harpviken heeft zijn voorspelling van dit jaar bijgesteld: Edward Snowden staat niet langer op één.

Wie wint dit jaar de Nobelprijs voor de vrede? Die vraag stelden we onszelf in KIJK 9/2016. Dé persoon om dan bij aan te kloppen, is Kristian Berg Harpviken, directeur van het Peace Research Institute Oslo (PRIO). En die gaf ons een duidelijk antwoord. NSA-klokkenluider Edward Snowden maakte volgens hem de grootste kans op de prijs. Alleen: inmiddels heeft de Noor zich blijkbaar bedacht. Wie zijn dan ‘met de kennis van nu’ de gedoodverfde winnaars?

Strijdster voor vluchtelingenrechten

In de top-vijf van Harpviken, nu te lezen op de site van het PRIO, staat Snowden nog maar op de vijfde plaats. De eerste plaats van het lijstje wordt ingenomen door Svetlana Gannushkina. Zij zet zich in Rusland in voor de rechten van migranten, waaronder vluchtelingen.

Nu dachten we bij KIJK ook al aan een Vredesprijs die te maken had met de vluchtelingencrisis. We hadden alleen nog niet bedacht wie die prijs dan zou moeten krijgen. En toen Harpviken vervolgens zo stellig met Snowden kwam, hebben we dat idee verder maar laten varen – wellicht ten onrechte…

Colombiaanse kemphanen

Op twee in de ranglijst van Harpviken staan twee Colombianen: president Juan Manuel Santos en FARC-guerillaleider Timoleón “Timochenko” Jiménez. In 2015 en 2016 onderhandelden zij met succes over vrede. “Het is een enorme prestatie om een decennialang conflict opzij te zetten waarin beide kanten wreedheden hebben begaan”, schrijft Harpviken.

Mochten Santos en Timochenko de prijs inderdaad krijgen, dan is dat zeker niet de eerste keer dat voormalige kemphanen naar Stockholm worden geroepen. Denk aan Nelson Mandela en Willem Frederik de Klerk in 1993. Of aan de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin in 1978. Ook de Palestijn Yasser Arafat en de Israëliërs Yitzhak Rabin en Shimon Perez kregen samen de prijs – al is het conflict waar zij een rol in speelden natuurlijk anno 2016 allesbehalve opgelost.

Wetenschapsdiplomatie en witte helmen

Harpviken ziet verder goede kansen voor de Amerikaanse energieminister Ernest Moniz en Ali Akbar Salehi, hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran. Moniz en Akbar Salehi, beiden opgeleid aan het MIT, waren belangrijke onderhandelaars binnen het proces dat leidde tot de nucleaire deal tussen Iran en de VS. “Een mooi voorbeeld van wetenschapsdiplomatie, waar de wereld nog jarenlang de voordelen van zal oogsten”, schrijft Harpviken.

Op de vierde plek in Harpvikens lijstje vinden we The White Helmets, oftewel de Syrian Civil Defense. Deze in 2013 opgerichte vrijwilligersorganisatie heeft als nobel doel om te midden van de Syrische burgeroorlog “zoveel mogelijk levens te redden in zo kort mogelijke tijd en de schade aan mensen en hun bezittingen te minimaliseren”.

Wie de Nobelprijs voor de vrede dit jaar écht gaat winnen, lees je op 7 oktober op deze site.

Bron: PRIO