Roald Amundsen ontdekte de Zuidpool. Edmund Hillary beklom de Mount Everest. Neil Armstrong zette voet op de maan. Als helden gingen ze de geschiedenis in, want zij waren het eerst. Maar wie ‘ontdekte’ de Noordpool? En waarom weten we daar zo weinig van?
“Peary ontdekt de Noordpool na acht pogingen in 23 jaar.” The New York Times pakte op 7 september 1909 groot uit met het nieuws dat de Amerikaan Robert Peary de Noordpool had bereikt. Eindelijk was er een eind gekomen aan eeuwen van onzekerheid over een van de laatste witte vlekken op de wereldkaart. Eindelijk had iemand op de plek gestaan waar je geen stap meer naar het noorden kunt zetten en waar de wind altijd uit het zuiden waait.
Een week daarvoor had The New York Herald een soortgelijk bericht gepubliceerd. Alleen stond daarin niet Peary, maar zijn landgenoot Frederick Cook op de ‘top van de wereld’. En wel een jaar eerder, in 1908. Het had Cook een jaar gekost om terug te keren naar de bewoonde wereld. In Europa werd hij als een held onthaald – als de ontdekker van de Noordpool. Twee mannen claimden de Noordpool. Maar wie sprak de waarheid? Een mooie zaak om midden in de winter eens goed in te duiken.
Dit is het begin van het artikel ‘Poolstrijd’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 december tot en met 23 januari.
Meer informatie:
- History of Wars: The Race for the Poles Documentary
- National Geographic: Who Was the First Person to Reach the North Pole?
- The New York Times: Peary Discovers the North Pole After Eight Trials in 23 Years
Tekst: Sander Koenen
Beeld: iStock/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!