‘Nu maar hopen dat het geen dure vuurwerkshow wordt’

KIJK-redactie

19 november 2021 12:00

vuurwerkshow

Na het afronden van de Vroeger & Nu-special viel de wereld van hoofdredacteur André z’n schouders. Dat gevoel moet het hele James Webb-team straks ook hebben.

Ken je dat? Soms werk je ergens heel hard aan; bloed, zweet, slapeloze nachten, tranen, blinde paniek… En als de taak eenmaal is volbracht, het project afgerond, dan valt de wereld ineens van je schouders. Wij hadden dat weer eens bij het maken van de Vroeger & Nu-special (die onze abonnees gratis bij deze editie van KIJK krijgen en die de losse kopers in het schap kunnen vinden).

Bloed, zweet en tranen

Nou wil ik het maken van zo’n special niet vergelijken met een miljardenproject als de James Webb Space Telescope, maar dat gevoel moeten ‘de mensen van de NASA’, en al die anderen die bij het project betrokken waren, straks toch ook hebben? Het werk aan de nieuwe ruimtetelescoop begon al in 1996, dus een nogal indrukwekkende 25 jaar geleden, onder de naam Next Generation Space Telescope. De nieuwe ruimtekijker zou in 2007 worden gelanceerd en 500 miljoen dollar kosten, maar dat liep even anders. Inmiddels staat de teller op iets van 9 miljard dollar voor de ontwikkeling alleen. (Lees daar alles over in het geweldige verhaal van Laurien Onderwater.)

Al dat geld, al die uren, het bloed, het zweet en de tranen…. Dat moet toch in de achterhoofden rondspoken van de mensen die daar met hart en ziel aan hebben gewerkt? Dus wat zullen ze opgelucht zijn als het ding eenmaal uitgevouwen en werkend op 1,5 miljoen kilometer van de aarde hangt en de eerste beelden terug gaat zenden.

Dure vuurwerkshow

Als het allemaal goed gaat, kan de JWST zomaar eens een van de belangrijkste instrumenten in de astronomie worden. Een soort tijdmachine waarmee ‘we’ licht op kunnen vangen dat vlak na de oerknal de ruimte in werd geslingerd en al die tijd naar ons onderweg is geweest. De kijker gaat onder meer zoeken naar de eerste sterren, naar manen in ons zonnestelsel, planeten er ver buiten en of daar buitenaards leven zou kunnen zijn.

Het startsein voor al dat fraais wordt gegeven als, Deo volente en zo, op 18 december vanaf de ESA-lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana een enorme vuurpijl wordt afgeschoten met de opgevouwen James Webb aan boord. En nu maar hopen dat het niet de duurste vuurwerkshow wordt die de mensheid ooit heeft geproduceerd.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 12/2021, hier met gratis verzending te bestellen.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens