Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben de kosten van de Olympische Spelen in kaart gebracht. En dit leverde interessante resultaten op.
Over iets minder dan twee weken vindt de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats in Rio. Maar op dit moment hebben de Brazilianen al 51 procent, zo’n 1,46 miljard euro, meer uitgegeven aan de Spelen dan ze aanvankelijk van plan waren. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Saïd Business School van de Universiteit van Oxford.
Meer dan 50 procent boven budget zitten, klinkt natuurlijk van de zotte – maar de Brazilianen houden het nog netjes. De onderzoekers van de Universiteit van Oxford berekenden dat de organisatoren van de Olympische Spelen sinds de jaren zestig hun beoogde bedrag met gemiddeld 156 procent overschrijden.
Andere megaprojecten
De wetenschappers vergeleken deze gemiddelde kostenuitloop met het gemiddelde van andere megaprojecten, zoals het bouwen van dammen, bruggen of tunnels en energieprojecten. Volgens de wetenschappers ligt het gemiddelde van de Spelen hoger dan dat van dit soort projecten.
In de studie werden kosten voor onder meer verkeer, beveiliging, catering en medailleceremonies meegerekend. De onderzoekers ontdekten dat deze data voor 19 van de 30 Olympische Spelen beschikbaar waren. Dit betekent dat we van een derde van de Spelen geen idee hebben hoeveel geld er is uitgegeven.
Duurste Spelen
Verder bleek dat de gemiddelde kosten voor de Zomerspelen rond de 8,11 miljard euro ligt. Maar de Zomerspelen in Londen (2012) hebben bijna het dubbele gekost: 13,7 miljard euro. Hiermee zijn het de duurste Zomerspelen die sinds de jaren zestig zijn gehouden. In Sotsji werden de duurste Winterspelen gehouden. De Russen telden er ruim 20 miljard euro voor neer, terwijl dit gemiddeld rond de 3,6 miljard ligt.
Deze twee steden waren overigens niet degenen die het meest boven hun budget gingen. Voor de Zomerspelen was dit Montreal (1976). De organisatoren gaven maar liefst 720 procent meer geld uit dan beoogd. Bij de Winterspelen gaat deze bedenkelijke eer naar Lake Placid (1980), met 324 procent over budget.
Kortom: een duur grapje die Olympische Spelen. Wij schrijven erover in ons nieuwste nummer. Lees je het artikel liever via Blendle? Dat kan hier.
Bronnen: ArXiv.org, MIT Technology Review