De longen van onze planeet lijden onder corruptie

KIJK-redactie

17 april 2018 08:59

ontbossing

Ontbossing maakt de aarde kwetsbaar voor klimaatverandering en versnelt de opwarming van de planeet. Helaas trekken multinationals zich daar weinig van aan. Met schimmige deals en corrupte politici verwoesten ze steeds meer bedreigde natuurgebieden, om hun honger naar grondstoffen te stillen.

Natuurbeschermer Daryl Bosu oogt verslagen als hij over de onvruchtbare grond wandelt waar een bulldozer op de gortdroge aarde staat weg te roesten. In de verte, tussen de groene heuvels, springen de rode vlaktes in het oog. Illegale mijnbouw heeft ernstige schade toegebracht aan het Atewa-bos, waardoor het leefgebied van verschillende bedreigde diersoorten enorm is afgenomen.

Aan banden gelegd

Bosu is natuurbeschermer en zet zich in voor het behoud van het bos in Ghana. Het was hem samen met zijn team gelukt alle illegale graafwerkzaamheden naar goud aan banden te leggen, maar nu dreigt het bos in handen te vallen van twee Chinese staatsbedrijven. Die willen er graven naar bauxiet, een erts waar aluminium uit wordt gewonnen.

Dit erts is in het sterk groeiende China zó gewild dat er graag 15 miljard euro op tafel werd gelegd voor de rechten om in het bos te graven. Bosu benadrukt dat grootschalige mijnbouw het bos compleet zal verwoesten en de drinkwatervoorziening van vijf miljoen Ghanezen ernstig in gevaar brengt.

Helaas is het Atewa-bos geen uitzondering en worden natuurgebieden over de hele wereld bedreigd door bedrijven en (corrupte) regeringen. Bauxiet, olie, goud en kobalt zijn belangrijke grondstoffen voor multinationals, en essentieel voor de productie van mobieltjes, computers en auto’s. Ondertussen wordt bijna de helft van alle natuurgebieden op de UNESCO-werelderfgoedlijst bedreigd door menselijk handelen.

Dit is het begin van het artikel ‘Kappen nou!’ te vinden in KIJK 5/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 april tot en met 16 mei.

Tekst: Daaf Borren

Beeld: iStock

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!