Ook schedeltrillingen kunnen je identificeren

Laurien Onderwater

23 april 2016 11:00

SkullConduct

Niet alleen onze vingerafdrukken zijn uniek. Ook botgeleiding van geluid door de schedel is voor elk persoon anders. En hier kunnen we gebruik van maken.

We kunnen tegenwoordig allerlei kenmerken gebruiken als identificatie. Zo is de vorm van je oren uniek en zelfs je looppatroon kan vertellen wie je bent. Aan dit lijstje van biologische kenmerken kunnen we nu een ietwat onverwachte feature toevoegen: het vermogen van onze schedel om geluid te geleiden. En hier maakt een nieuw identificatiesysteem gebruik van.

SkullConduct

Geluid kan via twee wegen reizen. Via de lucht, waarbij golven naar het gehoorkanaal gaan en dan in het binnenoor terechtkomen. Dit is de meest gebruikelijke manier. Maar geluid kan ook via de schedel direct het binnenoor bereiken.

Geluidsgolven laten onze schedel trillen. Omdat het hoofd uit verschillende structuren bestaat – waaronder bot, kraakbeen en vloeistoffen – produceert hij verschillende soorten trillingen. En die zijn voor iedereen uniek. Van deze eigenschap maakt SkullConduct gebruik. Dit identificatiesysteem zendt geluidsgolven uit en ‘leest’ de weerkaatste (en unieke) trillingen van de schedel. Een ietwat bijzondere manier van identificeren.

Bril-computers

De SkullConduct is op een groep van tien personen getest en bleek een nauwkeurigheid van 97 procent te hebben. Wel kleven er nog wat nadelen aan het onderzoek. Zo is het systeem getest zonder achtergrondgeluiden en werd er alleen maar witte ruis afgespeeld. Meer onderzoek is dus nog nodig.

Toch kan de SkullConduct een belangrijke rol spelen in een wereld waar beveiliging van privégegevens steeds belangrijker wordt. Het onderzoeksteam ziet vooral toepassingen in de ‘bril-computers’, zoals virtual-reality-brillen en de Google Glass.

Vingers, oren, de schedel. Wij zijn benieuwd welk lichaamsdeel zich als volgende kandidaat stelt.

Bronnen: Max Planck Institute (pdf), New Scientist

Beeld: Mikepanhu/CC BY-SA 3.0