Artsen voeren hersenoperatie uit op verkeerde patiënt

Laurien Onderwater

05 maart 2018 12:59

operatie

Toen deze neurochirurg in de schedel van een patiënt had geboord om een bloedstolsel in zijn hersenen te verwijderen, kwam ze voor een verrassing te staan: er was nergens een prop te bekennen.

Dagelijks worden er wereldwijd enorm veel operaties uitgevoerd en het grootste deel van die ingrepen gaat gelukkig goed. Maar in sommige gevallen pakt de operatie iets anders uit. Zo werd een paar weken geleden een man in India nog wakker met twee kloppende harten. Toen zijn donorhart niet groot genoeg bleek, moesten de chirurgen creatief zijn en kwamen ze met deze bijzondere, maar werkende oplossing.

Alleen had deze patiënt die in het Kenyatta National Hospital in Nairobi lag minder geluk. De neurochirurg opende namelijk zijn schedel om een bloedprop te kunnen verwijderen, maar na uren opereren had de arts nog steeds geen stolsel gevonden. Oorzaak: de patiënt had helemaal geen prop in zijn brein, maar was verwisseld met een andere.

Verwisselde naamplaatjes

De cliënt zou worden geholpen aan zwelling van de hersenen, terwijl een andere patiënt een bloedstolsel in zijn brein had dat moest worden weggehaald. Dit vereist twee totaal verschillende ingrepen, dus hoe kan het dan dat de ene cliënt de verkeerde operatie kreeg? Het antwoord is cru, maar simpel: de identificatielabels van de patiënten waren verwisseld.

Patiënten dragen op hun ziekenhuiskleding namelijk een kaartje waarop hun naam staat, zodat ze zich kunnen identificeren en die waren bij deze twee verwisseld. Volgens de Daily Nation zou de chirurg vóór de operatie ook geen contact meer hebben gehad met de patiënt met hersenzwelling en alleen hebben gekeken naar de informatie in het patiëntenoverzicht. Daarom wist de arts niet dat de cliënt helemaal geen bloedprop had, maar een andere aandoening.

De neurochirurg had na uren zoeken nog een tweede arts erbij gehaald en die adviseerde de vrouw vrijwel direct om te stoppen met opereren. De patiënt zou er overigens wel goed aan toe zijn, maar de grote vergissing heeft erg veel aandacht gekregen in de pers. De vier mensen die bij de operatie aanwezig waren – de chirurg, twee verplegers en de anesthesist – zijn dan ook geschorst.

Bronnen: ScienceAlert, The Washington Post, Daily Nation

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!