Organen op chips te koop!

KIJK-redactie

13 januari 2018 12:59

orgaanchip

Bijna elk menselijk orgaan is tegenwoordig op een chip verkrijgbaar. Die orgaanchips bewijzen al dagelijks hun nut bij het produceren van medicijnen, maar wetenschappers dromen van meer. Veel meer.

Ergens op een anoniem bedrijventerrein in Leiden werkt de grootste orgaanhandelaar van Nederland. Hij exporteert ieder jaar duizenden organen naar de Verenigde Staten, Japan en talloze andere landen. Hij noemt zichzelf ‘marktleider in nieren’, maar ook zijn hersenen en darmen vinden gretig aftrek voor medisch onderzoek en medicijnproductie.

Orgaanchip

Deze ‘orgaangroothandelaar’ heet Paul Vulto en is hartelijk, sportief gekleed en ietwat slungelig – waarschijnlijk niet bepaald het beeld dat je van een orgaanhandelaar hebt. Zijn bedrijf Mimetas verkoopt dan ook geen menselijke organen van vlees en bloed, maar piepkleine modelorgaantjes op een siliciumchip. In feite bestaat zo’n orgaantje uit niet meer dan enkele vloeistofkanaaltjes en een minuscule hoeveelheid menselijk weefsel. Maar het is voldoende om de wetenschappelijke wereld in rep en roer te brengen.

Organen-op-een-chip zijn namelijk met een flinke opmars bezig. Ze worden geprezen als een belangrijke doorbraak in de medische sector. Volgens betrokkenen kunnen we dankzij de apparaatjes goedkoper medicijnen produceren, het aantal dierproeven terugdringen en de behandeling van een ziekte ook nog eens op iedere individuele patiënt afstemmen. Maar hoe werken die organen- op-een-chip eigenlijk? En wat is er in de toekomst allemaal nog meer mogelijk?

Dit is het begin van het artikel ‘Chips met niertjes’ te vinden in KIJK 2/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 januari tot en met 21 februari.

Tekst: Merijn van Nuland

Beeld: Wyss Institute

Meer informatie:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.


Meer Artikelen