Menselijke voetafdrukken zijn mogelijk oudste in Amerika

Karlijn Klei

25 september 2021 15:00

voetafdrukken

22.500 jaar oude voetafdrukken die archeologen in Nieuw-Mexico ontdekten, zouden het oudste bewijs zijn voor de aanwezigheid van de mens.

Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer onenigheid over lijkt te zijn, pinnen archeologen de vestiging van de mens in Amerika over het algemeen ergens tussen 11.000 en 13.000 jaar geleden. Recent ontdekte gefossiliseerde voetafdrukken in Nieuw-Mexico suggereren dat dat veel eerder gebeurde: tussen de 21.000 en 23.000 jaar geleden.

Lees ook:

Afdrukken in de modder

De archeologen vonden de afdrukken in wat ooit een meeroever was in het huidige White Sands National Park, in het zuiden van Nieuw-Mexico. Waar het gebied nu bekendstaat om de uitgestrekte witte duinen was het duizenden jaren geleden tijdens de laatste ijstijd behoorlijk groen.

De mammoeten en gigantische luiaards die er leefden waren niet alleen. Dat suggereert het onderzoek dat archeologen onlangs in vakblad Science publiceerden.

Datering

De voetafdrukken, waarschijnlijk afkomstig van voornamelijk kinderen en tieners, zijn waarschijnlijk ergens tussen de 21.000 en 23.000 jaar oud. Dit concludeert het team op basis van de koolstofdatering van zaden van vaste waterplant spiraalruppia (Ruppia cirrhosa) in het gesteente.

“Het bewijs is erg overtuigend en zeer opwindend”, vertelde archeoloog Tom Higham en expert koolstofdatering (Universiteit Wenen) aan Nature. “Ik ben ervan overtuigd dat deze voetafdrukken werkelijk zo oud zijn als de onderzoekers claimen.”

Bronnen: Science, EurekAlert!, phys.org, Nature

Beeld: National Park Service, USGS en Bournemouth University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!