‘Met stroomstootjes wekken we een soort reflexen op’

Annelies Bes

02 september 2020 09:00

dwarslaesie reflexen

Patiënten met een volledige dwarslaesie vertonen weer spierreacties in de benen als de juiste zenuwknoop wordt gestimuleerd met stroomstootjes. Een aantal kon met ondersteuning zelfs staan. KIJK sprak hierover met neurochirurg Sanjay Harhangi en Sadaf Soloukey.

Wat doen de stroomstootjes?

Bij een dwarslaesie verlies je de verbinding tussen de hersenen en een deel van je lichaam, waardoor je bijvoorbeeld niet meer je benen aan kunt sturen. Met stroomstootjes die een soort reflexen opwekken, prikkelen we een zenuwknoop onder de beschadiging in het ruggenmerg. Met de juiste stimulatie wisten we deze reflexen zo sterk te maken dat de patiënten beide benen konden strekken en gewicht konden dragen bij het staan.

Lees ook: Verlamde man beweegt arm met zijn gedachten

Hoe is dit idee ontstaan?

Sadaf Soloukey

Zenuwknoopstimulatie wordt wereldwijd ingezet bij patiënten met chronische pijn. Een bijwerking hiervan is dat het spierreacties opwekt: exact wat een dwarslaesiepatiënt mist. Omdat er niets bekend was over deze mogelijk nuttige toepassing voor dwarslaesiepatiënten, zijn we dit zelf gaan onderzoeken.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Dwarslaesieonderzoek is een ingewikkeld, kostbaar en langdurig proces. Onze ontdekking biedt een nieuw aangrijpingspunt voor stimulatie, met een techniek die al beschikbaar is en uit een relatief kleine chirurgische ingreep bestaat. Ons onderzoek is daarmee een belangrijke stap richting een behandeling voor patiënten.

Wat zijn de vervolgstappen?

Sanjay Harhangi

Patiënten laten lopen, maar daar zijn we nog ver van verwijderd. In samenwerking met de TU Delft werken we aan technische ontwikkelingen van het implantaat en de stimulator. Om te lopen moeten zenuwknopen op verschillende ruggenmergniveaus tegelijkertijd én in de juiste volgorde worden gestimuleerd. Ook onderzoeken we of onze techniek andere problemen, zoals spierafbraak en doorligplekken, kan voorkomen.

Openingsbeeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens