Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzondere wolkensoort.
Het is een onheilspellende foto, bijna alsof het einde der tijden nabij is. Fotograaf Cándido R. Vicente Calle schoot deze bijzondere plaat bij Jackson, in de Amerikaanse staat Wyoming. De gladde buidels aan de hemel, oranje verlicht door de ondergaande zon, steken sterk af tegen het landelijke silhouet op de voorgrond.
Lees ook:
Deze wolkensoort, Cumulonimbus mammatus, heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere vorm. Met een beetje fantasie lijken de wolken namelijk op borsten of uiers, in het Latijn mammae geheten. Meestal verschijnen ze op een warme dag vlak voor of na een hevige plens- of onweersbui, als gevolg van verticale luchtstromingen: koude lucht daalt, terwijl hete lucht stijgt. De natte sokken die de fotograaf er wellicht aan overhield, vond hij vast niet zo erg.
Deze en nog zeven andere indrukwekkende wetenschapsplaten staan ook in het beeldverhaal ‘Natuurgeweld’ te vinden in KIJK 4/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.
Beeld: Cándido R. Vicente Calle