Picture Perfect: grof natuurgeweld

Laurien Onderwater

24 december 2018 08:59

vulkaan vulkaanuitbarsting

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Chileense vulkaan Calbuco slooft zich uit.

Er zijn ontelbaar veel fotowedstrijden. Zo heb je de bekende Sony World Photography Awards of – onze favoriet – de Insight Astronomy Photographer of the Year-wedstrijd. Minder bekend zijn de Chromatic Awards. Maar dat wil nog niet zeggen dat de inzendingen minder mooi zijn, bewijst deze prijswinnende foto.

De foto – genomen door fotograaf Francisco Negroni – laat de woeste uitbarsting van de Chileense vulkaan Calbuco zien. Niet alleen zien we hete lava en een enorme aswolk, het is vooral de vulkanische bliksem die de aandacht in deze foto trekt. De eruptie van Calbuco vond al in 2015 plaats, maar dat maakte voor de wedstrijd niks uit. Het kiekje leverde Negroni de eerste prijs in de categorie Natuur op. Geheel terecht, als je het mij vraagt.

Vulkanische bliksem

Vulkanische bliksem wordt overigens niet direct veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting, maar door de gigantische aswolken die erbij vrijkomen en op onweerswolken lijken. Door het mengen van het as, ijsdeeltjes uit de lucht en stukjes rots binnenin deze wolken, ontstaat een elektrische lading. Verschillen in lading tussen de bovenste en onderste wolken zorgen in dit geval voor bliksem. De donder is – net als bij ‘gewone’ onweer – vervolgens het resultaat van de hete, uitzettende lucht.

Bronnen: The Chromatic Awards, New Atlas

Beeld: Francisco Negroni

KIJK 1/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!