Wanneer iemand pssssssst sist of de kraan laat lopen, kan het gebeuren dat je opeens nodig moet plassen. Hoe kan dit?
Wij mensen mogen graag geloven dat we zulke rationele wezens zijn, maar in sommige gevallen lijken we verdacht veel op de honden van Ivan Pavlov. Je weet wel, de Rus die eind negentiende eeuw de – later naar hem genoemde – pavlovreactie ontdekte.
Kwijlen
Om je geheugen even op te frissen: Pavlov ontdekte dat de honden die hij onderzocht niet alleen begonnen te kwijlen als hij ze vlees voerde, maar ook als hij het vlees alleen maar voor ze hield. Hij besloot een experimenten te doen. Voortaan liet hij de honden eerst een geluid horen – een tikkende metronoom – voordat hij ze het vlees voerde.
Nadat hij dit een paar keer had herhaald, begonnen de honden al te kwijlen als ze het getik hoorden, zelfs als er in geen velden of wegen vlees te bekennen viel. De honden waren dus ‘geconditioneerd’ en de pavlov-reactie kon de biologieboeken in.
Plassen
Wat die kwijlende honden te maken hebben met jouw aandrang tot plassen? Nou, ga maar na. Als je zit of staat te plassen, hoor je je eigen urinestraal in de toiletpot kletteren. Je hersenen zijn dit geluid gaan associëren met plassen. En dat werkt uiteindelijk ook andersom: hoor je watergeluiden, dan wil je je blaas laten ontspannen. Net als die honden dus. Je steekt er nog net geen poot bij op.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Diana de Veld