Hoofdredacteur André was wel benieuwd naar wat internetgigant Facebook allemaal over hem wist. Het resultaat viel hem een beetje tegen.
Nieuwsgierig geworden door Nick Kivits’ artikel over ‘digitaal verdwijnen’ (pagina 14) heb ik mijn eigen archieven bij de internetreuzen opgevraagd. Ik ben een generatie ouder dan Nick en voel denk ik minder snel de behoefte om op social media te melden dat ik laatst een halfuur bezig ben geweest om een bankje van Ikea achterin mijn auto te schoenlepelen. Of dat mijn 13-jarige hond niet meer overeind kon komen nadat ze in een voor haar leeftijd onhandige houding op het gras aan een bot had liggen knagen.
Niks, nada, noppes
Op https://takeout.google.com ging ik aan de slag. Klikkie hier, schuifje daar en Google meldde: “Er wordt een archief van 48 producten voorbereid. Houd er rekening mee dat het maken van archieven veel tijd kan kosten (uren of mogelijk dagen).” Uren of mogelijk dagen!? Wat weet Google dan allemaal van me? Vrij veel kennelijk: 33,75 gigabyte aan zoekgeschiedenis, bekeken YouTubefilmpjes, navigatiegegevens en foto’s die in de cloud zijn opgeslagen…
Op Facebook deed ik hetzelfde. Ik heb schijnbaar ooit drie foto’s gedeeld (eentje van een pas schoongemaakt tuinstel waar ik kennelijk heel trots op was en twee van de Bloodhound SSC, de ‘autoraket’ die binnenkort het record voor snelste auto ter wereld te lijf gaat). Video’s: niks. Televisieprogramma’s: nada. Films: leeg. Boeken: noppes. Opmerkingen: een paar flauwe in de richting van een vriend. Kortom, het viel mij mee wat die Zuckerberg van me weet. En eerlijk gezegd ook een beetje tegen. Het is best wel een sneu lijstje in deze tijd van ‘sociaal digitaal’ en ik zit dus te overwegen om Facebook een mailtje te sturen waarin ik ze iets meer over mezelf vertel.
Mark mailen
Verder in dit nummer hebben we onder meer een goed verhaal van Philip Dröge over (de toekomst van) stealth (pagina 64). Leo Polak schrijft vanaf pagina 56 over de ambitieuze mannetjes achter leiders als Stalin, de Zimbabwaanse ex-president Mugabe, en uiteraard ook die achter Hitler. We duiken in de gevaren van drop (pagina 28) en nemen op pagina 70 de grootste telescoop ter wereld onder de loep. Veel plezier daarmee. Ondertussen ga ik Facebook mailen: “Hoi, ik ben André Kesseler, 52 jaar, en prop Ikea-bankjes achterin mijn Audi-diesel…”
Deze redactioneel staat ook in KIJK 11/2018.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!